7 Alimente Care Favorizează Apariția Acneei - Valentin Vasile - Programe Online

7 alimente care favorizează apariția acneei

Acneea afectează aproximativ 10% din populație – sunt numeroși factori care pot influența apariția acesteia: hormonii, producția de sebum și keratina, bacteriile, inflamația, însă studiile au arătat că și alimentația are efect asupra acestei condiții.

În acest articol vom aborda 7 alimente care influențează apariția acneei:

 1.  Zahăr și carbohidrații procesați:

Alimentele bogate în carbohidrați procesați sunt

–              Pâinea și deserturile care conțin făină albă

–              Pastele din făină albă

–              Orez alb

–              Sucurile carbogazoase

–              Dulciurile cu zahăr sau cu sirop de agave, sirop din trestie de zahăr, miere sau sirop de arțar

Zahărul favorizează apariția acneei cu peste 30%, în timp ce produsele de patiserie, cu până la 20%. Carbohidrații procesați sunt absorbiți rapid în sânge, ceea ce crește nivelul insulinei. Nivelul ridicat de insulină activează creșterea hormonilor androgeni și al factorului de creștere asemănător insulinei, ceea ce activează producția de sebum și creșterea rapidă a celulelor pielii. O alimentație care conține produse cu indice glicemic scăzut ajută la reducerea acneei.

 1. Lactatele

Multe studii au arătat o legătură între produsele lactate și incidența acneei, mai ales la adolescenți, dar și la adulții tineri.

Laptele conține lactoză, care crește de asemenea nivelul insulinei, însă laptele de vacă stimulează ficatul să producă factorul de creștere asemănător insulinei, care influențează apariția acneei..

 1.  Fast-food

Unele studii au arătat că o dietă bogată în carbohidrați rafinați și grăsimi din burgeri, cartofi prăjiți, milkshakeuri și sucuri influențează producerea hormonilor și cauzează apariția acneei.

 1.  Alimentele bogate în Omega-6

Acizii Omega-6, care se regăsesc în ulei de porumb și soia, cauzează o stare de inflamație în organism. Aceasta poate fi combătută dacă se consumă preponderent alimente bogate în acizi Omega-3, precum peștele și nucile.

 1.  Ciocolata

Deși nu se cunoaște exact motivul pentru care ciocolata cauzează acnee, unele studii au arătat că persoanele care consumă ciocolată au fost mai afectate de apariția acneei.

 1.  Pudra proteică din zer

Suplimentele cu pudră proteică din zer stimulează celulele să crească și să se dividă mai rapid, ceea ce poate cauza acnee.

 1.  Alimentele la care fiecare persoană are intoleranță

Acneea este o afecțiune inflamatorie. Intoleranțele alimentare apar atunci când organismul confundă alimentul respectiv cu o amenințare și declanșează un răspuns imun la acesta, prin circulația unor molecule pro-inflamatorii în organism. Acestea pot cauza acnee, de aceea este indicat să testezi la ce alimente ești sensibil și să le excluzi din alimentația ta.

 

Ce alimente sunt recomandate pentru a reduce acneea?

 1. Acizii grași Omega-3: au proprietăți antiinflamatorii și ajută la reducerea riscului de apariție a acneei.
 2. Probiotice: ajută la echilibrarea microbiomului și la reducerea inflamației.
 3. Ceai verde: conține polifenoli care scad producția de sebum și inflamația din organism.
 4. Turmeric: acest condiment conține polifenolul curcumină, care reglează nivelul zahărului din sânge și inhibă creșterea bacteriilor care cauzează acnee.
 5. Vitaminele A, D, E și zinc – acești nutrienți protejează sistemul imunitar și ajută la îmbunătățirea calității pielii.
 6. Alimentația bogată în fructe, legume, nuci și carne slabă, peste: acest tip de alimentație, care conține mai puține lactate și cereale, ajută la echilibrarea nivelului insulinei și astfel la reducerea acneei.

 

Este eficient ca pe termen lung, să urmărești legătura între calitatea pielii și alimentele pe care le consumi, pentru a observa dacă există o corelație între alimentația ta și perioadele de apariție ale acneei. Dacă sunt alimente care îți afectează calitatea pielii, înlocuiește-le cu alimente bogate în nutrienți și construiește-ți planul alimentar cât mai echilibrat.


 

Și tu îți dorești să slăbești?

Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:

 

 

Valentin Vasile
Valentin Vasile
Antrenor personal și specialist în nutriție sportivă. Mi-am început cariera în urmă cu mai bine de 20 ani, timp în care am ajutat mii de persoane să își atingă obiectivele de remodelare corporală. În 2010 am pus bazele a ceea ce urma să devină programul Revvolution – primul program din România care integrează conceptele de antrenament, nutriție, motivație, suport și educație nutrițională. Pentru a aduce publicului larg informații simple și ușor de înțeles despre nutriție și stil de viață sănătos, în 2012, respectiv 2017, am publicat două volume la editura Curtea Veche – Stil de viață, nu dietă și Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului. Iar din anul 2019, programele mele sunt disponibile și online, pentru ca tu să te poți antrena și să ai acces la informații despre nutriție sănătoasă oriunde te-ai afla. FIT-10, Shift, Metamorefit și Revvolution Online sunt soluțiile pe care le-am creat pentru atingerea oricărui obiectiv de remodelare corporală.