De ce sunt nocive dulciurile procesate
Cred că nu există nicio persoană care să nu aibă măcar ocazional pofta de a mânca ceva dulce.
Dacă alegerea înțeleaptă ar fi un fruct sau un dulce natural, se întâmplă uneori să cedăm în fața dulciurilor procesate. Însă sper ca ceea ce îți voi povesti în următoarele rânduri să te facă să te gândești de două ori înainte de a face această alegere.
1. Singura proprietate a dulciurilor concentrate este de a satisface capriciile gustului.
Nu conțin decât urme de vitamine sau minerale, inutile pentru organismul uman. Ba dimpotrivă pentru a procesa caloriile goale provenite din dulciuri corpul trebuie să folosească din resursele existente de vitamine, minerale și fitonutrienți. Deci excesul de dulciuri poate duce la numeroase carențe.
2. Majoritatea coloranților sintetici din dulciuri funcționează ca o avalanșă de toxine pentru creier, ficat și rinichi
În plus, coloranții sintetici sunt iritanți gastrici și pro-alergizanți, crescând (și chiar dublând) riscul de ulcer / cancer / alte afecțiuni ale tractului digestiv și ale reacțiilor alergice severe.
3. Consumul de dulciuri concentrate provoacă scăderea eficienției sistemului imunitar, ba chiar paralizarea completă a acestuia.
În cele mai multe dintre cazuri sistemul imunitar este suficient de puternic pentru a învinge potențialii factori nocivi din mediul extern care pătrund în organism, fără alte urmări. Nu și în cazul persoanelor care consumă excesiv dulciuri concentrate.
4.Excesul de dulciuri concentrate crește riscul inflamator și reumatic.
Statusul pro-inflamator este asociat cu un risc crescut de a dezvolta formațiuni canceroase.
5. Orice conservant sintetic adăugat crește riscul de apariție a formațiunilor tumorale.
6.Cresc stresul oxidativ al organismului, cauzând îmbătrânirea prematură a fiecărei celule.
De aici un risc exploziv de mare de a face boli degenerative înainte de vreme.
7.Combinația zahăr/îndulcitor + ouă + lapte + făină este una din cele mai periculoase combinații posibile pentru sistemul imunitar.
90% din dulciurile concentrate conțin această combinație.
8.Conținutul ridicat de zahăr și absența fibrelor vegetale are efect nociv asupra procesului de digestie.
Constipația frecventă este asociată cu creșterea riscului de cancer de colon.
9.Șocurile insulinice la care este supus corpul atunci când consumi dulciuri concentrate, dublează riscul de diabet.
10.Provoacă tulburări ale stării de spirit, nervozitate, iritabilitate, prin inhibarea producției de melatonină epifizară.
11.În încercarea organismului a metaboliza toate substanțele conținute de dulciurile concentrate, pe care el le identifică ca fiind corpuri străine, consumă cantități enorme de antioxidanți.
Antioxidanții sunt cele mai prețioase arme pe care le are organismul în prevenirea bolilor de orice fel, în special a celor degeneratice și tumorilor.
Toate aceste riscuri sunt anulate dacă consumi moderat dulciuri. O cantitate rezonabilă pentru organism este de două porții pe lună. O porție are dimensiunea unui pachet de cărți de joc. Nu privi reducerea consumului de zahăr ca pe o restricție, ci ca pe o alegere.
Fie alegi să consumi câte dulciuri vrei și să accepți că porți responsabilitatea pentru toate urmările enumerate mai sus, fie alegi să eviți toate aceste riscuri înlocuind dulciurile concentrate cu fructe proaspete.
Să ne vedem sănătoși!
Și tu îți dorești să slăbești?
Eu te pot ajuta! Află mai jos cum: