Cum poți slăbi mâncând inclusiv dulciuri?
Nu de puține ori de-a lungul anilor am lucrat cu persoane care încă de la prima ședință de antrenament m-au rugat să le ofer o alternativă astfel încât să nu fie nevoie să renunțe la plăcerea de a mânca dulciuri.
Practic să concep un program de antrenament si care să ardă toate caloriile ingerate din prăjituri, plăcinte, înghețate și bomboane și să ardă și ceva în plus.
Cu drag le-aș fi ajutat dacă ar fi fost posibil un astfel de antrenament.
Motivul pentru care această situație nu este plauzibilă este că dulciurile sunt alimente extrem de calorice, fiind un amestec de carbohidrați simpli și grăsimi nesănătoase, iar raspunsul hormonal al organismului la aceste alimente este foarte agresiv si nociv pentru sanatate si procesul de slabire.
Un singur ștrudel poate avea pâna la 700 de calorii. ?
Dacă raportăm această informație la faptul că o femeie, în medie, are nevoie de 1500 de calorii pe zi, vă las pe voi să intuiți concluzia.?Unde mai punem și faptul că organismul uman nu este proiectat să ardă mai mult de 7-800 de calorii la un singur antrenament, indiferent de intensitatea exercițiilor, iar în medie o femeie consumă aproximativ 400 de calorii la un antrenament moderat de o oră. ?️♀️
Atunci când vă propuneți drept obiectiv slăbirea sau definirea musculară, trebuie să știți din capul locului că organismul nostru este setat de natură să depună depozite de grăsime și nu să le ardă, cu excepția câtorva norocoși.
Acum că am bifat aceste informații elementare despre mecanismele de stocare și ardere a grăsimilor, probabil că vă puteți imagina că dulciurile numite ‘dietetice’ au ca unic avantaj faptul că nu îngrașă la fel de mult ca dulciurile standard, iar consumarea lor este una din metodele de a-ți ține greutatea sub control și în niciun caz de a slăbi.
De unde vine pofta de dulce?
Suntem programați genetic pentru a căuta gustul dulce și consistența cremoasă și chiar grasă a alimentelor.
Acum câteva mii de ani acest mecanism era unul foarte eficient pentru conservarea speciei umane. Oamenii simțeau impulsuri hormonale, atunci când găseau mâncare, să aleagă alimentele dulci sau grase (cele mai calorice alimente) și să le mănânce în cantitate cât mai mare pentru a avea depozite de energie care să îi ajute să treacă peste perioadele de foamete care urmau.
Argumentul predispoziției genetice nu trebuie să fie unul în spatele căruia să ne ascundem pentru a mânca platouri întregi de prăjituri sau fripturi bogate în grăsime, din două motive.
Primul motiv este că predispoziția genetică este către gustul dulce sau gras care se găsește în natură, fructe respectiv carnea animalelor sălbatice.
Al doilea motiv este faptul că acest mecanism era util și eficient în vremurile când oamenii luau o masă și nu cinci mese pe zi. (Uneori până vânau ceva dura mai multe zile).
Alt motiv pentru care poți simți compulsia de a mânca dulce este dependența pe care o dă zahărul.
Consumul de zahăr crește brusc glicemia, însă o menține la acel nivel pentru o perioadă scurtă de timp, după care o scade la fel de brusc când pofta de dulce revine cu o intensitate și mai mare.
De fiecare dată când mâncăm dulciuri din comerț trebuie să ne gândim la faptul că intensitatea gustului poate fi chiar și de sute de ori mai mare decât intensitatea celui mai dulce fruct care să găsește în natură.
Oamenii nu au niciun fel de predispoziție genetică pentru o așa intensitate a gustului dulce.
Un al contraargument referitor la dulciurile din comerț bazate de cele mai multe ori pe făină albă, zahăr și grăsimi este faptul că ele nu aduc corpului niciun nutrient.
Singurul motiv pentru care le consumăm este plăcerea gustului. ?
Ba mai degrabă e lesne de știut că multe dintre aceste dulciuri ne inundă corpul cu o sumedenie de ingrediente toxice care nu fac decât să ne scadă imunitatea, să mărească predispoziția la boli degenerative, cardiovasculare și obezitate. Corpul tău nu are nimic de câștigat din consumul de dulciuri, ci numai de pierdut din consumul caloriilor goale pe care le conțin.
Și totuși… poți slăbi mâncând dulciuri?
În 2010 profesorul de nutriție Mark Haub a făcut un experiment menit să demonstreze ipoteza sa conform căreia pentru a slăbi contează doar matematica caloriilor. Numarul caloriilor care intră în corp versus numărul caloriilor care ies. Astfel timp de două luni a consumat doar dulciuri, limitându-și aportul caloric la maxim 1800 de calorii zilnic, în condițiile în care el consuma aproximativ 2600 de calorii pe zi. Rezultatul două luni mai târziu – 12 kilograme în minus.
Înainte să săriți de pe scaune citind despre acest experiment e important să știți că un astfel de ‘regim’ are numeroase dezavantaje. Dulciurile sunt alimente extrem de calorice, așadar Mark Huber a consumat zilnic o cantitate foarte mică (ex două amandine pot atinge 1800 de calorii).
Dulciurile nu au nutrienții de care corpul tău are nevoie așadar calitatea părului, unghiilor, pielii și masei tale musculare vor scădea, iar la final poți arăta cu câțiva ani mai în vârstă.
Greutatea nu este totul, 2 persoane cu aceeași înălțime și aceeași greutate pot arăta complet diferit în funcție de compoziția corporală. Dacă una dintre persoane va avea 50% grăsime, va avea pielea și musculatura flască, pernițe inestetice de grăsime, va fi lipsită de energie și va avea un aspect îmbătrânit, iar dacă cealaltă persoană va avea un procent de 10-15% grasime si musculatura tonifiata, corpul său va fi suplu și atletic, întocmai ca pe coperțile revistelor de fitness.
După mai bine de 20 ani de experiență în domeniul fitness-ului și nutriției, sfatul meu este să vă gândiți de două ori înainte de a lua drept unic indicator greutatea.
Poți consuma dulciuri dietetice dacă ai obiectiv de slăbire?
Putem vorbi despre două categorii de dulciuri ‘dietetice’, cele preparate în casă prin substituirea ingredientelor calorice și lipsite de nutrienți (margarina, făina albă, zahărul alb rafinat) și cele din supermarketuri de pe raftul dedicat produselor bio și de dietă.
Să le luăm pe rând.
Prima categorie, a dulciurilor făcute în casă prin substituirea alimentelor cu altele mai sănătoase, o sprijin cu tărie și consider că este un bun truc de control al greutății.
Dacă înlocuiești caloriile goale (făină albă, zahăr alb rafinat, margarină) pe care corpul nu le poate utiliza altfel și le depune sub forma depozitelor de grăsime, cu calorii bune din care corpul își poate extrage nutrienți și care conțin mai puține calorii decât varianta standard, ai obținut un desert delicios și mai sănătos de care te poți bucura o dată sau de două ori pe săptămână, în prima parte a zilei.
Pentru a obține astfel de prăjituri, poți înlocui margarina cu unt sau ulei de cocos, făina albă cu cea integrală, zahărul cu stevia sau sirop de agave. Sunt de acord că aceste dulciuri sunt mai sănătoase decât varianta standard care abundă de calorii goale, dar ele sunt în continuare alimente destul de calorice, așadar nu le recomand atunci când obiectivul tău este să slăbești.
A doua categorie a dulciurile dietetice de supermarket sunt din punctul meu de vedere contraindicate. ?
Este suficient să citești cu atenție eticheta a două astfel de produse pentru a vedea că au aproape aceeași cantitate de carbohidrați simpli, grăsimi și E-uri ca varianta lor standard.
Singurul truc pe care îl fac este să înlocuiască zahărul cu fructoza, aspartanul sau glucoza din porumbul procesat, care pe termen lung sunt chiar mai periculoase decât zahărul alb rafinat. Acești îndulcitori industriali favorizează un tip de îngrășare foarte periculos – creșterea procentului de grăsimi viscerale (grăsimile de pe organe) și a grăsimilor din sânge, pe termen mediu și lung crescând cu peste 200% riscul bolilor cardiovasculare sau degenerative.
Aceste dulciuri sunt doar trucuri de marketing și sunt nule din punct de vedere nutrițional.
Am auzit multe persoane care încercau să renunțe la dulciuri, înlocuindu-le cu fructele uscate sau mierea.
Este adevărat că aceste alimente au mai mulți nutrienți decât dulciurile industriale, însă sunt foarte concentrate in zahar.
Sunt total contraindicate în forma simpla in procesul de slabire și atunci când obiectivul este scăderea în greutate sau definirea musculară.
Sigur ca putina miere sau cateva stafide puse in iaurt cu fulgi de ovaz la micul dejun nu vor influenta negativ obiectivul de slabire datorita fibrelor din ovaz si diminuarea nivelului de dulce cu ajutorul iaurtului, insa si aici este important sa nu facem exces.
De 2-3 ori pe saptamana este ok daca ai un metabolism lent, iar daca esti dotat genetic cu un metabolism accelerat poti manca mai des acest mic dejun. ?️♀️
De câte ori pot mânca dulciuri dietetice dacă vreau să slăbesc?
Depinde de cât de repede îți dorești să ai rezultate. Un kilogram de grăsime are aproximativ 9000 de calorii. Pentru a arde 1 kilogram de grăsime ai nevoie de un deficit caloric de 7000 calorii.
Prin alimentație și sport practicat cu consecvență poți crea un deficit caloric sănătos în medie de 500 de calorii pe zi, asta se traduce în 2 kilograme de grăsime arsă pe lună.
O singură gustare dulce, indiferent de ce spune eticheta sa, te va da înapoi cu cel puțin o zi de dietă, iar o zi în care ai trișat serios poate anula rezultatele pe care le-ai obținut în o săptămână întreagă de dietă și antrenament asiduu.
În final eu consider că totul ține de alegere personală.
Pentru tine e mai mare plăcerea de a mânca prăjituri, plăcinte și marmelade indiferent de ce arată oglinda sau preferi recompensa de a avea un corp atletic, tonifiat și întinerit?
Este atât de simplu. Nimeni nu îți poate interzice să mănânci ceea ce îți dorești, cum nimeni nu poate mânca corect în locul tău.
Și tu îți dorești să slăbești?
Eu te pot ajuta! Află mai jos cum: