7 Sfaturi Pe Care NU Ar Trebui Să Le Urmezi Dacă Ai Un Obiectiv De Remodelare Corporală - Valentin Vasile - Programe Online

7 sfaturi pe care NU ar trebui să le urmezi dacă ai un obiectiv de remodelare corporală

Probabil că ai deja idee ce ar trebui să faci atunci când îți propui un obiectiv de slăbire – există numeroase informații despre acest subiect în mediul online, sfaturi de la prieteni, emisiuni TV și așa mai departe. În acest articol vom analiza câteva sfaturi frecvent întâlnite, care însă nu îți vor aduce beneficii în obiectivul tău de remodelare corporală.

  1. Mit: Nu “ronțăi” între mese! ❌

Cu siguranță ai auzit acest sfat de multe ori: rămâi la cele 3 mese principale și nu mânca nimic între ele. De ce nu este neapărat o idee bună? Pentru că ți se va face foame și cel mai probabil vei mânca mai mult decât este nevoie la cină. Tot ce “economisesti” prin a nu mânca gustări, adaugi la următoarea masă (și poate și ceva în plus). În orice proces de remodelare corporală, trebuie să îți asculți și corpul. Dacă nu îți este foame, desigur, nu trebuie să mănânci doar de dragul de a mânca, însă nu ar trebui să ajungi să îți fie atât de foame încât să te simți de parcă ai mânca tot ceea ce se află în frigider.

Aceeași situație și în ceea ce privește orele de masă – acestea trebuie ajustate în funcție de programul tău zilnic: nu îți propune să mănânci la 9, 14 și 19 dacă tu te trezești la ora 7 și îți este foame. Multe probleme de alimentație apar în urma faptului că nu ne ascultăm corpul.

Ce este de făcut?

✅ Este însă important să faci alegerile corecte. O gustare potrivită poate consta în fructe, legume sau o porție rezonabilă de nuci.

  1. Mit: Elimină carbohidrații! ❌

Carbohidrații sunt “puși la colț” în multe diete care îi elimină complet din alimentație. În timp, au căpătat o reputație negativă, fiind considerați responsabili de orice kilogram în plus. Însă nu vei putea să mănânci veșnic excluzând din alimentație carbohidrații – aceștia sunt sursa preferată de energie a organismului.

Ce este de făcut?

✅ Da, nu este recomandat să consumi pâine albă sau zahăr, însă o porție de orez sălbatic nu te va îngrășa peste noapte. Important este să ai o alimentație echilibrată și să alegi alimente care au valori nutritive ridicate, nu calorii goale.

  1. Mit: Fastingul te ajută să slăbești rapid ❌

Dacă mănânci mai puțin, atunci vei începe să slăbești… deci dacă nu mai mănânci deloc, slăbești și mai rapid? Ei bine, nu e chiar așa. Când reduci cantitatea de alimente consumate sub o anumită limită, corpul tău intră în modul de supraviețuire – încetinind metabolismul, astfel încât să își protejeze rezervele de energie. Mai mult decât atât, nutriția necorespunzătoare a organismului va afecta funcționarea organelor interne, pierderea masei musculare, păr și unghii casante, stare de slăbiciune și leșin. Un astfel de comportament alimentar duce la boli precum anorexia. Ce alegi între a mânca sănătos și a slăbi la fel de sănătos, într-un ritm corect, prin adoptarea unui alt stil de viață și această metodă extremă care îți pune sănătatea în pericol? Răspunsul ar trebui să fie evident.

Ce este de făcut?

✅ Consumă alimente sănătoase și încearcă să ai un deficit caloric zilnic.

  1. Mit: Cea mai ușoară metodă de slăbire este prin antrenament ❌

Sunt numeroase motive pentru care ar trebui să faci mișcare – sănătatea fizică, cea mentală, întărirea sistemului imunitar etc. Să faci antrenament pentru a slăbi, dar fără a avea grijă la alimentație, este sortit eșecului. Nu poți să contracarezi efectele unei alimentații incorecte prin antrenament. Deși sunt mult mai multe variabile de care trebuie să ții cont, un calcul simplu arată că 30 minute de alergare pe bandă te vor ajută să arzi aproximativ 300 calorii, în timp ce un sandviș de la fast-food depășește 400 calorii.

Ce este de făcut?

✅ Alimentația sănătoasă te ajută să slăbești, antrenamentul te ajută la tonifiere și la imbunătățirea calității musculare.

  1. Mit: Produsele dietetice sau light ajută la slăbit ❌

Dacă vei avea curiozitatea să citești ingredientele unui astfel de produs, s-ar putea să ai surpriza să recunoști maxim 50% dintre denumiri, asta dacă nu ești inginer chimist, desigur. O ciocolată “dietetică” are același număr sau chiar mai mare de calorii precum o ciocolată normală. Toate aceste produse sunt procesate și conțin numeroase ingrediente nesănătoase, iar de cele mai multe ori, nici nu au un gust atât de bun. Așadar, 0 beneficii – mare parte din aceste produse sunt doar reclamă și nimic altceva. Dacă îți este poftă de un biscuit, stabilește-ți o zi din săptămână când vei avea un cheat meal, mănâncă biscuitul tău preferat, bucură-te de moment și mergi mai departe!

Ce este de făcut?

✅ Nu încerca să te păcălești cu astfel de produse – vei ajunge să mănânci la fel de multe calorii, să adaugi ingrediente poate chiar mai nocive decât zahărul din biscuit și nici nu ai aceeași satisfacție.

  1. Mit: Nu mânca nimic dulce ❌

Nu există niciun motiv nutrițional pentru care să mănânci dulciuri – corpul tău nu are nevoie de prăjituri că să funcționeze optim. Însă cum ar fi să serbezi ziua de naștere cu o salată în loc de tort? 🙂

Pe termen lung, este ineficient să îți restrictionezi consumul anumitor categorii de alimente. Când te afli încă în procesul de slăbire, poți mânca și anumite alimente dulci, însă nu exagera.

Ce este de făcut?

✅ Spre exemplu, un mic dejun cu iaurt, fructe de pădure și fulgi de ovăz, o gustare formată dintr-un fruct, o gustare de nuci și fructe uscate: sunt dulci, însă sunt și nutritive! Dacă ești în perioada de menținere, poți adauga și câte o linguriță de miere în iaurt, un sorbet din fructe la gustare sau un cub de ciocolată neagră.

  1. Mit: Nu mânca nimic după ora 8 (sau 7, sau 6…) ❌

Este adevărat – seara activitatea noastră este mai scăzută, sedentară, ne pregătim să dormim și nu mai ardem atâtea calorii. Însă 100 calorii sunt 100 și la ora 14:00 și la ora 21:00. Dacă ora ta de somn este 1:00AM și mănânci ultima masă la oră 19:00, te vei trezi extrem de înfometat și probabil nici nu te vei odihni corespunzător.

Ce este de făcut?

✅ Organizează-ți programul de mese în funcție de activitățile tale de peste zi și dacă ți se face foame seară după cină, adaugă o gustare ușoară, precum un cottage cheese sau un iaurt.

 


 

Și tu îți dorești să slăbești?

Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:

 

 

Valentin Vasile
Valentin Vasile
Antrenor personal și specialist în nutriție sportivă. Mi-am început cariera în urmă cu mai bine de 20 ani, timp în care am ajutat mii de persoane să își atingă obiectivele de remodelare corporală. În 2010 am pus bazele a ceea ce urma să devină programul Revvolution – primul program din România care integrează conceptele de antrenament, nutriție, motivație, suport și educație nutrițională. Pentru a aduce publicului larg informații simple și ușor de înțeles despre nutriție și stil de viață sănătos, în 2012, respectiv 2017, am publicat două volume la editura Curtea Veche – Stil de viață, nu dietă și Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului. Iar din anul 2019, programele mele sunt disponibile și online, pentru ca tu să te poți antrena și să ai acces la informații despre nutriție sănătoasă oriunde te-ai afla. FIT-10, Shift, Metamorefit și Revvolution Online sunt soluțiile pe care le-am creat pentru atingerea oricărui obiectiv de remodelare corporală.