Cum Trebuie Să Arate Masa De Paște Ca Să Nu Te îngrași - Valentin Vasile - Programe Online

Cum trebuie să arate masa de Paște ca să nu te îngrași

Pentru a-ţi menţine greutatea în perioada de Paşte e recomandat să respecţi regula meselor mici şi dese, să combini cât mai puţin alimentele, înainte de a mânca un aliment mai greu precum carnea de miel e bine să mănânci puţină salată cu 20 de minute înainte, să nu combini alcoolul cu grăsimea şi să încerci să reduci cât mai mult consumul de alcool, deserturile pascale precum cozonacul şi pasca să fie consumate în prima parte a zilei şi de preferat între mese, nu imediat după o masă copioasă.

 

În ce măsură poate fi strecurată activitatea fizică într-un program încărcat în această perioadă? Ce tip de activitate fizică se poate face în timpul sărbătorilor de Paşti?

Faţă de sărbătorile de iarnă, sărbătorile pascale au o durată mult mai scurtă, de doar 3 zile. O pauză de 3 zile de la programul de fitness obişnuit este acceptabilă şi nu poate afecta forma fizică într-un mod evident. Este însă foarte important să ne moderăm alimentaţia în aceste 3 zile. Oamenii au tendinţa să îşi umple frigiderul de Paşte, să facă mai multe cumpărături decât au nevoie. E în regulă să gustăm din toate, atâta vrem cât avem grijă la cantitate. Desigur, antrenamentele online sunt perfect pentru această perioadă – mai ales că nu putem ieși la o plimbare în aer liber, 30 minute de mișcare in casă ne vor ajuta să nu ieșim din formă.

 Cum trebuie să ne pregătim pentru mesele copioase de Paşti?

E recomandat ca cu câteva zile înainte de sărbători şi de vacanţe sau concedii în general, să ai o alimentaţie hipocalorică şi hiperproteică. Astfel, atunci când de sărbători vei mânca puţin mai multe dulciuri, alimente ceva mai grase, vei bea un pahar de vin, nu vei câştiga kilograme în plus, ci din contră – vei da un boost metabolic organismului, accelerând arderile.

 

Cum trebuie să mâncăm şi ce trebuie să punem pe masă astfel încât să nu ne suprasolicităm stomacul în perioada sărbătorilor pascale?

Este ideal să mănânci odată la 3 ore, nu mai devreme. Astfel, procesul de digestie de la masa anterioară se va fi finalizat, iar alimentele proaspăt consumate vor fi asimilate şi nu depuse sub formă de depozite de grăsime. De asemenea o hidratare corespunzătoare a organismului, cei 2 litri de lichide obligatorii zilnic, pot fi o altă metodă de a-ţi tempera apetitul şi de a mânca mai puţin fără ca măcar să îţi dai seama.

 

De ce sfaturi trebuie să ţii cont dacă ai ţinut tot Postul Mare?

După o perioadă de post este recomandat ca proteinele (carne, lapte, brânză, ouă) să fie reintroduse treptat în alimentaţie, în cantităţi mici. Alimentele care conţin proteine sunt alimente acide, mai greu digerabile şi asimilabile de către organism. Pentru a înlesni digestia proteinelor este bine să le combinem cu legume bogate în fibre. Spre exemplu: dacă mănânci friptură de miel, asezoneaz-o cu o salată din legume cu frunze verzi. La fel se procedează în cazul ouălelor şi a alimentelor bazate pe lactate şi brânzeturi.

 

Cum arată meniul perfect, la fiecare masă principală a zilei, care include alimentele tradiţionale specifice, dar ne şi protejează de surplusul de greutate? Dar gustările dintre mese?

O masă perfectă porneşte de la modul de preparare a felurilor de mâncare. Spre exemplu friptura să fie preparată în suc propriu şi nu în ulei, pe cât posibil să fie înlocuită făina albă cu cea integrală sau din ovăz, zahărul să fie înlocuit cu extract de ştevie, diminuat consumul de ulei de floarea soarelui şi pe cât posibil să fie înlocuit cu ulei de măsline. Să preferăm vinul sec oricărui alt tip de băutură alcoolică. Sărbătorile pascale ne aduc o gustare foarte dietetică şi bogată în nutrienţi – oul fiert tare.

 

Ce combinaţii alimentare trebuie excluse din meniul de Paşte dacă vrem să ne menţinem greutatea?

Cea mai importantă regulă e să nu consumi mai multe feluri de mâncare la aceeași masă. Să nu asezonăm felurile de mâncare cu un conţinut ridicat de grăsime cu alcool. Să încercăm să nu mâncăm cu pâine sau să preferăm pâinea integrală, consumate de preferat la primele 2 mese ale zilei.

 

Cum îşi pot păcăli organismul cei care rezistă cu greu tentaţiilor alimentare din această perioadă?

Este în regulă să guşti din toate pentru a-ţi satisface pofta dar să ştii când să te opreşti, nu să guşti o farfurie întreagă. Un alt truc pentru controlul apetitului este hidratarea corespunzătoare, să înlocuieşti pe cât posibil dulciurile tradiţionale cu fructe proaspete precum ananasul care are proprietatea de a accelera arderea grăsimilor. De asemenea de preferat este să gătim atât cât consumăm, şi nu cantităţi industriale aşa cum se obişnuieşte. Iar consumul de fibre (din legume proaspete) va înlesni digestia, aşadar e important să le consumăm la fiecare masă.

 

Cum trebuie sa ne adaptăm meniul dupa perioada sărbătorilor pascale pentru a reveni la o nutriţie echilibrată?

Să ne ajustăm aportul caloric la necesităţile organismului nostru şi să revenim la o alimentaţie hiperproteică pentru a da din nou un boost metabolismului. Să includem în alimentaţia noastră alimente care au proprietatea de a accelera arderile metabolice precum citricele, papaza, guava, mere, lactate, nuci, ardei iute, piperul de cayenne, sparanghel, broccoli şi varză. Revenirea la programul de sport este de asemenea foarte importantă.

 

Daca nu reuşim să ne menţinem greutatea, ce program de fitness ne ajută să dăm jos kilogramele acumulate de Paşti?

Programul de exerciţii ideal, când vine vorba de slăbire, este o combinaţie între antrenamentul cardiovascular, antrenament funcţional şi antrenament cu greutăţi. E important să variem atât durata, intensitatea cât şi frecvenţa cu care practicăm aceste tipuri de antrenament, pentru a nu da ocazia organismului să se adapteze la efort şi să intre într-o perioadă de platou. Spre exemplu, în prima săptămână putem face un tip de antrenament diferit în fiecare zi, iar în săptămâna următoare să le combinăm – 30 de min de antrenament cu greutăţi după care 30 de minute cardio.

 

Bineinteles, echilibrul este cheia – așa că ne putem permite să gustăm alimentele preferate, însă să nu facem exces. Zilele de Paște vor trece, așa că este important să revenim cât mai repede la obiceiurile sănătoase, la mișcare și antrenament.


 

Și tu îți dorești să slăbești?

Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:

 

 

Valentin Vasile
Valentin Vasile
Antrenor personal și specialist în nutriție sportivă. Mi-am început cariera în urmă cu mai bine de 20 ani, timp în care am ajutat mii de persoane să își atingă obiectivele de remodelare corporală. În 2010 am pus bazele a ceea ce urma să devină programul Revvolution – primul program din România care integrează conceptele de antrenament, nutriție, motivație, suport și educație nutrițională. Pentru a aduce publicului larg informații simple și ușor de înțeles despre nutriție și stil de viață sănătos, în 2012, respectiv 2017, am publicat două volume la editura Curtea Veche – Stil de viață, nu dietă și Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului. Iar din anul 2019, programele mele sunt disponibile și online, pentru ca tu să te poți antrena și să ai acces la informații despre nutriție sănătoasă oriunde te-ai afla. FIT-10, Shift, Metamorefit și Revvolution Online sunt soluțiile pe care le-am creat pentru atingerea oricărui obiectiv de remodelare corporală.