Mâncăruri care ard grăsimea
Dacă te-ai hotărât din capul locului că vrei să ai un corp exemplar, dar vrei să îţi atingi obiectivul într-un mod echilibrat, sănătos şi reponsabil, te aplaud! Acelora dintre voi le este dedicat acest articol. Poate că titlul sună greu de crezut, dar totuşi este demonstrat ştiinţific că unele mâncăruri au o contribuţie importantă în procesul de ardere a grăsimilor, fie prin efectul lor termogenic, fie prin nutrienţii pe care îi conţin.
Pentru că dietele drastice şi înfometarea nu sunt nici plăcute, nici la modă haideţi să vedem ce alimente să includem în alimentaţia noastră pentru un stil de viaţă sănătos care va reduce procentul de grăsimi din corp.
Ciocolata neagră
Ciocolata neagră este alimentul perfect, întrucât îţi potoleşte “setea” de dulce, dar îţi protejează şi sănătatea. Cea cu lapte este bogata în zahăr şi nu mai are aceleaşi efecte benefice asupra organismului, comparativ cu ciocolata neagră, a cărei compoziţie de cacao trebuie să fie peste 60%. Flavonolii din cacao au rol în ameliorarea diabetului de tip 2 şi a afecţiunilor vasculare. O porţie de ciocolată neagră odată la câteva zile îţi va ţine inima sănătoasă şi pofta de dulce departe.
Condimente
Se spune că secretul oricărui bucătar genial este combinaţia de condimente folosite pentru a da savoare mâncărurilor sale. Dar condimentele nu sunt numai secretul bucătarilor, ci şi a persoanelor cu un metabolism rapid. Este demonstrat faptul că orice mâncare condimentată îţi va accelera metabolism datorită efectului său termogenic. Pentru următoarea jumătate de oră după ce ai terminat masa, corpul tău va arde mai multe calorii. O porţie de piper adăugată mâncării îţi va accelera metabolismul cu 21 de calorii. Acest obicei repetat de 10 ori face cât o jumătate de oră de antrenament. Deci care e reţeta săptămânii a lui Jamie Oliver?
Scorţişoara şi usturoiul
Aceste două condimente se alătura secretelor care ne fac mesele mai gustoase, dar printr-un mecanism diferite faţă de ardeiul iute, chilli-ul şi piperul. Scorţişoara şi usturoiul vor ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, înlesnind folosirea acestuia drept sursă de energie. Astfel o cantitate mult mai mică de zahăr se va depune.
Ananasul
Ananasul stimulează arderea grăsimilor. Bromelaina, o enzimă prezentă în ananas, este cea care conferă acestui fruct proprietatea de a arde grăsimile şi de a îmbunătăţi digestia. Câteva feliuţe de ananas între mese ne feresc de probleme digestive, de balonări, de indigestie. Ananasul contine 83%-84% apă, astfel explicându-se proprietăţile diuretice ale fructului.
Grapefruitul
Dacă te-ai hotărât din capul locului că astăzi vei mânca o felie din pizza aceea plină de grăsimi dar atât de gustoasă, încearcă să mănânci înainte o jumătate de grapefruit. Acesta va absorbi o parte din grăsimile ingerate apoi. Grapefruitul este bogat în pectină care ajută la descompunerea celulelor grase. Dar, asta nu este tot, grapefruitul încercând să-şi revendice titlul în topul celor mai bune alimente, luptă împotriva excesului de grăsime şi colesterol, din organism, prin acidul galacturonic.
Fulgii de ovăz
Fulgii de ovăz conţin complexul de vitamina B, foarte necesar în metabolizarea grăsimii (în special B12). Tendinţa tuturor persoanelor atunci când vor să scadă procentul de grăsime corporală este să elimine complet orice aliment care conţine carbohidraţi. Greşit! Dacă nu am avea în alimentaţie cantitatea potrivită de carbohidraţi cu siguranţă am fi mai trişti şi am tinde să ne pierdem foarte repede motivaţia. E ideal să adaugăm 2 linguri de fulgi de ovăz într-un iaurt degresat pe care să îl consumăm ca mic-dejun. În acest fel ne vom reface rezervele de glicogen pe care le-am epuizat peste noapte şi vom avea senzaţia de saţietate un timp îndelungat.
Alune, migdale, fistic sau nuci
Un pumn mic de alune, migdale, fistic sau nuci este gustarea ideală atunci când obiectivul nostru este scăderea procentului de grăsime. Pe lângă faptul că acestea conţin grăsimi esenţiale care sunt indispensabile în procesul de metabolizare a grăsimii, ne vor da şi o senzaţie îndelungată de saţietate fără a adăuga prea multe calorii dietei noastre.
Shake proteic
Adaugă două linguri de proteină pudră din zer într-un pahar cu lapte din migdale la care poţi adăuga şi câteva bucăţi de fructe şi vei obţine o gustare foarte delicioasă şi care în acelaşi timp va intensifica arderea grăsimilor. Cum aşa – proteina din zer este în stare pură şi nu conţine carbohidraţi, ea va contribui la construirea unei mase musculare de calitate care în timp va deveni un adevărat motor de ardere a grăsimilor. Este gustarea ideală după antrenament cardio sau de forţă. 30% din caloriile conţinute de proteine vor fi consumate doar pentru propria lor de metabolizare!
Uleiul de măsline
Asemeni nucilor şi altor seminţe, conţine grăsimi monosaturate (grăsimi bune) care vor ţine nivelul de colesterol sub control şi vor intensifica procesul de ardere a grăsimilor rele. O lingură de ulei de măsline adăugat în salată îţi va da o senzaţie de saţietate pe un timp mai îndelungat şi este o cale de a preveni momentele în care simţi o poftă necontrolată de a mânca. Atunci când cumperi uleiul verifică ingredientele enumerate pe etichetă. Agenţii chimici adăugaţi îi pot diminua efectele pozitive.
Fructe de pădure
Chiar dacă aparent nu sunt diet-friendly datorită gustului dulce, conţin o cantitate foarte mare de fibre. Un pahar mic cu fructe de pădure conţine aproximativ 6 g de fibre. Ideal este să fie consumate înainte sau după antrenament datorită conţinutului de fructoză. Fibrele au un rol crucial în procesul de slăbire pentru că încetinesc absorbţia carbohidraţilor şi înlesnesc digestia.
Ouăle
Oul este un alimente foarte bogat în nutrienţi şi care aduce un aport caloric mic. Un ou fiert are aproximativ 80 kcal. Ouăle sunt atât de necesare în dietă pentru că au un conţinut ridicat de vitamina B12 cu rol în metabolizarea grăsimilor.
Peşte şi fructele de mare
Motivul pentru care sunt foarte populare dietele hiperproteice este faptul că proteina pentru a fi metabolizată consumă un număr foarte mare de calorii. Astfel chiar dacă mâncăm puţin peste necesarul caloric zilnic, atâta timp cât este vorba despre proteine şi nu despre grăsimi sau carbohidraţi nu ne vom îngrăşa, ba chiar avem şanse să pierdem în greutate. Una din cele mai bune surse de proteină este carnea de peşte slabă (somon, ton) datorită conţinutului bogat şi în omega 3.
Spanac
Bunica şi Popeye aveau dreptate! Dacă încă nu te-a convins conţinutul ridicat de vitamine şi minerale, atunci cantitatea mare de fibre şi nivelul scăzut de calorii cu siguranţă o vor face. Pentru a adăuga un plus de savoare tocăniţei de spanac îi poate fi adăugat un praf de usturoi . O porţie de spanac astfel preparat, şi o porţie de piept de pui la grătar vor face un duet pe cât de savuros pe atât de hipocaloric.
Ceaiul verde
Secretul popularităţii ceaiului verde când vine vorba de un corp suplu şi tonifiat este conţinutul mare de antioxidanţi. Antioxidanţii luptă cu radicalii liberi, elimină toxinele şi hormonii de stres din corp şi este demonstrat că astfel rata metabolică este accelerată. Poate fi şi un bun substituent pentru cafea, cu mult mai puţine calorii îţi poate oferi aceeaşi energie. Cercetările arată că 3 pahare de ceai verde pe zi vor arde 79 de calorii. Efectele mici duc pe termen lung la rezultate mari. Acest obicei sănătos te poate face să pierzi într-un an de zile aproximativ 3.5 kg!
Și tu îți dorești să slăbești?
Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:
Sursa imagine: Google Images