Este Bine Sau Nu Să Bei Apă în Timpul Mesei? - Valentin Vasile - Programe Online

Este bine sau nu să bei apă în timpul mesei?

Hidratarea este un aspect foarte important în stilul de viață sănătos. Dacă bei apă în timpul mesei, poate fi de ajutor pentru sistemul tău digestiv și te va ajuta să resimți senzația de sațietate mai rapid. Cantitatea de apă pe care trebuie să o consumi depinde de mai mulți factori, însă dacă ajungi să simți senzația de sete, înseamnă că nu bei suficientă apă.

Unele studii au demonstrat că dacă bei câteva pahare de apă înainte de masă, apetitul poate scădea și nu vei mai fi tentat să consumi mai multă mâncare decât ai nevoie. Participanții la studiu care au consumat 500 ml apă înainte de mese au consumat cu până la 90 calorii mai puțin la fiecare masă, iar după perioada de 12 săptămâni a studiului, au slăbit cu până la 3 kilograme mai mult decât cei care nu au consumat apă înainte de masă.

Consumul de apă este esențial pentru buna funcționare a tractului digestiv. Apa este un lubrifiant natural pentru peretele intestinal, contribuind, alături de fibre, la eliminarea reziduurilor din organism. Deși unele alimente conțin apă, această cantitate nu este suficientă pentru funcționarea optimă a sistemului digestiv, iar aportul trebuie suplimentat prin consumul apei pe timpul zilei.

Este benefic să bei apă în timpul mesei?

Părerile sunt împărțite, însă înainte de a trage o concluzie, este important să înțelegem cum funcționează procesul de digestie.

În primul rând, saliva conține enzime digestive pentru a descompune în prima fază alimentele.

Apoi, stomacul conține sucul gastric, care ajută digestia și este esențial pentru a elimina orice potențială bacterie din alimentele consumate. Digestia optimă la nivelul stomacului este esențială pentru ca alimentele să fie descompuse suficient încât să treacă la nivelul următor – intestinul subțire.

Ficatul are un rol foarte important, deoarece nutrienții din alimente sunt trimiși către ficat și apoi în întreg organismul, prin vasele de sânge. Ficatul determină ce stochează și ce utilizează imediat și are nevoie de o cantitate mare de apă pentru a-și îndeplini corespunzător funcțiile.

A bea sau a nu bea – este consumul de apă în timpul mesei dăunător sau benefic?

Prea multă apă în timpul mesei poate face rău, interferând cu nivelul optim de acid gastric sau bila, ceea ce poate încetini digestia și poate duce la acumularea toxinelor în organism. Același principiu se aplică și pentru alte băuturi consumate în timpul mesei – în cazul băuturilor alcoolice sau al sucurilor, tind să usuce saliva și făcând și mai dificilă digestia.

Însă un consum moderat de apă înainte și după masă ajută procesul de digestie. Cel mai indicat este să consumăm apă cu 30 minute înainte de masă și cu 30 minute după masă, pentru a reface echilibrul hidric al organismului, după digestie. Dacă resimți sete în timpul mesei, este în regulă să bei apa. Să mănânci deși este deshidratat este nociv organismului și dăunează digestiei.

Orice variantă vei alege – să consumi apă cu 30 minute înainte, respectiv după masă – sau să bei apă în timpul mesei, este esențial să urmărești reacția organismului la modificările făcute. Important este să consumi apă regulat pe tot parcursul zilei, să nu aștepți să ți se facă foarte sete, iar dacă alegi să bei apă în timp ce mănânci, să fie o cantitate moderată și să eviți băuturile alcoolice sau acidulate.


 

Și tu îți dorești să slăbești?

Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:

 

 

Valentin Vasile
Valentin Vasile
Antrenor personal și specialist în nutriție sportivă. Mi-am început cariera în urmă cu mai bine de 20 ani, timp în care am ajutat mii de persoane să își atingă obiectivele de remodelare corporală. În 2010 am pus bazele a ceea ce urma să devină programul Revvolution – primul program din România care integrează conceptele de antrenament, nutriție, motivație, suport și educație nutrițională. Pentru a aduce publicului larg informații simple și ușor de înțeles despre nutriție și stil de viață sănătos, în 2012, respectiv 2017, am publicat două volume la editura Curtea Veche – Stil de viață, nu dietă și Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului. Iar din anul 2019, programele mele sunt disponibile și online, pentru ca tu să te poți antrena și să ai acces la informații despre nutriție sănătoasă oriunde te-ai afla. FIT-10, Shift, Metamorefit și Revvolution Online sunt soluțiile pe care le-am creat pentru atingerea oricărui obiectiv de remodelare corporală.