Despre Vitamina D

De ce e importantă Vitamina D și ce rol are în procesul de slăbire?

În activitatea mea zilnică mă confrunt deseori cu persoane care îmi povestesc că, deși mănâncă sănătos, fac sport și se odihnesc suficient, fie continuă să aibă un nivel energetic scăzut, fie nu reușesc să slăbească, fie au diferite probleme de sănătate care în general sunt cauzate de un stil de viață lacunar.

Răspunsul meu vine pe atât de simplu precum este. Organismul uman este un sistem extrem de complex, ale cărui funcții sunt intercontectate, iar dacă undeva este o lipsă sau un exces, indiferent cât de bine sunt îngrijite alte aspecte, pe de-a întregul, sistemul nu funcționează la capacitatea sa optimă.

Dintre nutrienții cel mai adesea ignorați, am ales să scriu acest articol despre vitamina D, al cărei rol a fost limitat de-a lungul timpului, la fixarea calciului în organism.

 

Cele mai recente cercetări arată o importanță majoră, chiar vitală, a vitaminei D în organismul uman.

Într-adevăr, vitamina D este un fixator important al calciului în organism și contribuie la echilibrarea sistemului nervos central. De asemenea, ajută la absorbția de magneziu, fier și zinc în organism.

 

Mai mult de atât, vitamina D reglează funcționarea sistemului imunitar și îl ajută să lupte împotriva infecțiilor și inflamațiilor. De asemenea, este un antioxidant mult mai eficient decât vitamina E pentru reducerea oxidării lipidelor. Împreună cu vitamina A, calciu și fosfor face parte din elementele esențiale  ale unei diete ce conferă rezistență la carii și împiedică instalarea osteoporozei.

De asemenea, concentrația de vitamina D din corp este invers proproțională cu intoleranța la glucoză, ceea ce înseamnă că vitamina D protejează împotriva diabetului de tip I și II.

În cazul femeilor, sindromul ovarelor polichistice poate fi corectat, în unele cazuri, cu suplimentarea de vitamina D și calciu.

 

Deficiența de vitamina D este implicată cauzal în multe boli ale organismului, devenind astfel una dintre problemele medicale cele mai importante din societatea actuală. De aceea, măsurarea nivelului de vitamina D din corp și menținerea unui aport adecvat sunt esențiale pentru păstrarea unei stări de sănătate optime.

Persoanele bolnave de Alzheimer și Parkinson au niveluri de vitamina D în sânge mai scăzute decât restul populației. De asemenea, niveluri scăzute ale vitaminei D în corp sunt direct legate de hipertensiune, obezitate, diabet și boli de inimă.

 

Lipsa vitaminei D din organism este asociată și cu boli autoimune, osteoporoză, oboseală cronică, infertilitate, cancer de colon, de sân, prostată și cancer de piele.

Douăzeci de minute de expunere zilnică a corpului (aproximativ 70-80% din suprafața corpului) la lumina directă a soarelui furnizează pentru organism toată vitamina D necesară pentru o zi. Ultravioletele ce sunt responsabile pentru producerea vitaminei D sunt UV-B.

Razele UV-B sunt prezente doar în timpul prânzului la altitudini înalte și la altitudini temperate ori tropicale. Astfel, razele UV-B bune ce produc vitamina D în corp sunt tocmai razele ce ne este indicat să le evităm, din cauza arsurilor solare, adică cele din intervalul 10 – 14.

Procesul de metabolizare al vitaminei D apare la 24 de ore după expunerea la soare. Timpul de absorbție al vitaminei D necesită 30-60 de minute, de aceea e necesar ca pielea să nu fie spălată imediat după expunere la soare, fie că vorbim de duș sau de o baie în mare/piscină.

Stilul de viață al celor mai multe persoane nu le permite să asimileze vitamina D dintr-o expunere corespunzătoare la soare. O altă variantă viabilă este asimilarea vitaminei D din alimente.

Alimente bogate în vitamina D sunt organele și grăsimile de animale hrănite cu iarbă verde și expuse la soare, scoici, soiuri oceanice de pești grași pescuiți din ape sălbatice (sardine, hering etc.), ficatul de cod și uleiul de ficat de cod, ouă de țară, unt obținut natural. În general, alimente grase.

Dacă organismul nu se poate bucura de ultraviolete sau de sursele de origine animală pentru asimilarea vitaminei D, sunt indicate ca ultim resort și suplimentele alimentare.

Consumul de suplimente de vitamina D este în regulă atât timp cât organismul nu suferă de boli ale ficatului sau ale rinichiului, iar dieta persoanei care ia suplimente conține calciu, magneziu și alte minerale în cantități adecvate.

 

Doar prezența unei cantități optimale a vitaminei D în organism nu asigură sănătatea oaselor. Dacă alimentația nu este suficient bogată în calciu, corpul va extrage restul de calciu necesar din oase.

Ultimele studii arată că una din diferențele dintre persoanele care au o rată metabolică mare și persoanele care se îngrașă foarte ușor este cantitatea de vitamina D și calciu din organism, nutrienți care au rolul de a regla nivelul zahărului din sânge.

 

Asimilarea vitaminei D este influențată direct de tipul de grăsimi pe care le consumăm.

Grăsimile polisaturate și monosaturate influențează negativ absorbția de vitamina D, precum și acizii trans găsiți în margarină și produse de patiserie. Cele saturate, găsite în unt produs natural, ulei de cocos și seu produs natural, au, în schimb, un efect pozitiv.

Importanța vitaminei D în organism nu ar trebui ignorată, și ar trebui luată în considerare în momentul în care unele simptome își fac simțite prezența, de la o simplă lipsă de energie, probleme cu greutatea, tulburări ale somnului etc. E de preferat să tratăm cauza și nu efectele.

Să fim sănătoși!


 

Și tu îți dorești să slăbești?

Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:

 

 

 

Sursă foto: Google Images

Valentin Vasile
Valentin Vasile
Antrenor personal și specialist în nutriție sportivă. Mi-am început cariera în urmă cu mai bine de 20 ani, timp în care am ajutat mii de persoane să își atingă obiectivele de remodelare corporală. În 2010 am pus bazele a ceea ce urma să devină programul Revvolution – primul program din România care integrează conceptele de antrenament, nutriție, motivație, suport și educație nutrițională. Pentru a aduce publicului larg informații simple și ușor de înțeles despre nutriție și stil de viață sănătos, în 2012, respectiv 2017, am publicat două volume la editura Curtea Veche – Stil de viață, nu dietă și Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului. Iar din anul 2019, programele mele sunt disponibile și online, pentru ca tu să te poți antrena și să ai acces la informații despre nutriție sănătoasă oriunde te-ai afla. FIT-10, Shift, Metamorefit și Revvolution Online sunt soluțiile pe care le-am creat pentru atingerea oricărui obiectiv de remodelare corporală.