Cum îmbinăm eficient alimentația de post și cea pentru slăbire? De multe ori, din cauza lipsei opțiunilor în alimentația de post, ajungem să alegem junk food-uri de post – tot soiul de semipreparate din soia, covrigi, cartofi, paste făinoase și un raft de dulciuri de post. Așadar, la finalul celor 2 luni nu ne simțim revigorați nici trupește, nici sufletește, ci mai degrabă îngreunați de kilograme câștigate și descurajați de imaginea din oglindă.
Dacă te-ai decis să ții post, profită de această perioadă pentru a avea o alimentație cât mai curată, care sa îți pregătească organismul pentru primăvară și vară și să includă cât mai multe legume verzi, pline de vitamine și minerale. Evită să consumi prea mulți carbohidrați simpli, zahăr în exces, alimente procesate sau prea puține proteine. Urmează regulile de mai jos pentru a da organismului tău toți nutrienții de care acesta are nevoie pentru a-și menține sănătatea, a se detoxifia, a fi plini de energie și chiar să dai jos câteva kilograme care pană acum păreau încremenite pe veci.
În post îți poți procura porția zilnică de proteine din linte, năut, quinoa, avocado, semințe, ciuperci, hrișcă, mei, amaranth. Nu uita că e import să mănânci suficiente proteine pentru a-ți menține tonusul muscular. Un corp bine sculptat cu tonus muscular pe măsură chiar și cu câteva kilograme în plus, este de multe ori mai plăcut ochiului decât un corp slab dar cu o musculatură și o piele flască.
Dulciurile de post sunt o combinație foarte periculoasă pentru siluetă, datorită mixului de carbohidrați simpli (calorii goale) și grăsimi vegetale.
Magazinele sunt pline în această perioadă de tot felul de produse etichetate DE POST sau VEGETAL care dau falsa impresie că sunt și sănătoase sau sărace în calorii. Acest lucru este tocmai pe dos. De cele mai multe ori pate-urile, cremwurștii, hamburgerii de post sunt plini de chimicale, aditivi, zahăr și grăsimi hidrogenate. Dacă vrei să mănânci sănătos în post, pregătește-ți singur mâncare din alimentele recomandate.
Atenție la produsele dulci etichetate în acest fel. De cele mai multe ori comercianții preferă să înlocuiască zahărul cu fructoză. Fructoza are la fel de multe calorii ca și zahărul și este la fel de dăunătoare organismului tău. Așadar, în această perioadă încearcă să limitezi dulciurile cumpărate din supermarket, în schimb dacă îți e poftă prepară ceva în casă. Folosește cu încredere extractul de ștevie pentru a înlocui zahărul. Este la fel de dulce, dar nu are calorii și nici potențial cancerigen.
Acestea sunt 2 dintre cele mai periculoase invenții alimentare, atât pentru silueta ta, cât și pentru sănătatea ta pe termen lung. O singură lingură de ulei are peste 120 calorii (aproape 10% din necesarul caloric al unei femei). Iar margarina este doar un mix de substanțe chimice, fără niciun beneficiu pentru organismul tău dar cu potențial cancerigen dacă este consumată pe termen lung.
În această perioadă este indicat să consum cât mai mulți morcovi, țelină, sfeclă, varză, fasole, linte, năut și fructe. Aceste alimente sănătoase vor asigura organismului tău vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a se reface după iarnă.
România este una din puținele țări în care consumul de pâine la fiecare masă este un obicei. Și nu este un obicei tocmai sănătos.
Pâinea nu servește corpului tău decât pentru a-i da energie, aportul de alte vitamine și minerale fiind minim, în special în pâinea albă. Atunci când mănânci cartofi, orez, tăiței, fasole sau linte, să iei și câteva felii de pâine nu este decât un ‘pleonasm’ nutrițional. Aceste alimente conțin suficienți carbohidrați pentru a-ți da energia necesară, iar cabohidrații din pâine vor fi transformați în depozite de grăsime.
Astfel vei rezista cu mai multă ușurință tentațiilor de peste zi. Include la fiecare mic dejun fructe, ovăz și semințe. Semințele de in îți vor aduce porția de Omega3 pe care înainte de post obișnuiai să o iei din pește.
Și nu în ultimul rând – antrenează-te! Cu 3 antrenamente pe săptămână, la vară vei afișa pe plajă un corp de care vei fi mândru.
Sursa foto: Google Images