Dacă studiem cu atenție vom observa că atât nutriția, cât și Biserica ne fac recomandări similare în ce privește stilul de viață alimentar pe care ar trebui să îl adoptăm. Religia spune că în fiecare an, înainte de Sărbătorile de Paști trebuie să ținem 2 luni de post strict în care să eliminăm produsele animaliere și fumatul, nutriționiștii insistă că primăvara este perioada anului când organismul nostru reacționează cel mai bine unei cure de detoxifiere. Toate bune și frumoase, în acest fel ne putem îngriji și de trup și de suflet în același timp.
Dar acest lucru durează până când alegem dă punem în coșul de cumpărături doar junk food-uri de post – tot soiul de semipreparate din soia, covrigi, cartofi, paste făinoase și un raft de dulciuri de post. Așadar la finalul celor 2 luni nu ne simțim revigorați nici trupește, nici sufletește, ci mai degrabă îngreunați de kilograme câștigate și descurajați de imaginea din oglindă.
Dacă te-ai decis să ții post, profită de această perioadă pentru a avea o alimentație care să urmeze regulile unei detoxifieri ca la carte a organismului tău. Evită să consumi prea mulți carbohidrați simpli, zahăr în exces, alimente procesate sau prea puține proteine. Urmează regulile de mai jos pentru a da organismului tău toți nutrienții de care acesta are nevoie pentru a-și menține sănătatea, a se detoxifia, a fi plini de energie și chiar să dai jos câteva kilograme care până acum păreau încremenite pe veci pe șoldurile tale.
1. Asigură-ți aportul de proteine.
În post îți poți procura porția zilnică de proteine din linte, năut, quinoa, avocado, semințe, ciuperci, hrișcă, mei, amaranth. Nu uita că e import să mănânci suficiente proteine pentru a-ți menține tonusul muscular. Un corp bine sculptat cu tonus muscular pe măsură chiar și cu câteva kilograme în plus, este de multe ori mai plăcut ochiului decât un corp slab dar cu o musculatură și o piele flască.
2. Evită patiseria de post.
Dulciurile de post sunt o combinație foarte periculoasă pentru siluetă, datorită mixului de carbohidrați simpli (calorii goale) și grăsimi vegetale.
3. Uită de rafturile cu produse DE POST.
Magazinele sunt pline în această perioadă de tot felul de produse etichetate DE POST sau VEGETAL care dau falsa impresie că sunt și sănătoase sau sărace în calorii. Acest lucru este tocmai pe dos. De cele mai multe ori pate-urile, cremwurștii, hamburgerii de post sunt plini de chimicale, aditivi, zahăr și grăsimi hidrogenate. Dacă vrei să mănânci sănătos în post, pregătește-ți singur mâncare din alimentele recomandate.
4. Fără zahăr.
Atenție la produsele dulci etichetate în acest fel. De cele mai multe ori comercianții preferă să înlocuiască zahărul cu fructoză. Fructoza are la fel de multe calorii ca și zahărul și este la fel de dăunătoare organismului tău. Așadar, în această perioadă încearcă să limitezi dulciurile cumpărate din supermarket, în schimb dacă îți e poftă prepară ceva în casă. Folosește cu încredere extractul de ștevie pentru a înlocui zahărul. Este la fel de dulce, dar nu are calorii și nici potențial cancerigen.
5. Spune NU uleiurilor și margarinei.
Acestea sunt 2 dintre cele mai periculoase invenții alimentare, atât pentru silueta ta, cât și pentru sănătatea ta pe termen lung. O singură lingură de ulei are peste 120 calorii (aproape 10% din necesarul caloric al unei femei). Iar margarina este doar un mix de substanțe chimice, fără niciun beneficiu pentru organismul tău dar cu potențial cancerigen dacă este consumată pe termen lung.
6. Abuzează de rădăcinoase și legumele de sezon.
În această perioadă este indicat să consum cât mai mulți morcovi, țelină, sfeclă, varză, fasole, linte, năut și fructe. Aceste alimente sănătoase vor asigura organismului tău vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a se reface după iarnă.
7. Limitează consumul de pâine.
România este una din puținele țări în care consumul de pâine la fiecare masă este un obicei. Și nu este un obicei tocmai sănătos. Pâinea nu servește corpului tău decât pentru a-i da energie, aportul de alte vitamine și minerale fiind minim, în special în pâinea albă. Dacă mănânci carne cu legume și o felie de pâine, nu este o problemă. Însă atunci când mănânci cartofi, orez, tăiței, fasole sau linte, să iei și câteva felii de pâine nu este decât un ‘pleonasm’ nutrițional. Aceste alimente conțin suficienți carbohidrați pentru a-ți da energia necesară, iar cabohidrații din pâine vor fi transformați în depozite de grăsime. Atât pâinea integrală, și cea cu semințe sunt alimente hipercalorice, bogate în carbohidrați iar consumul lor excesiv nu este recomandat.
8. Ia un mic dejun consistent care să îți dea un boost de energie.
Astfel vei rezista cu mai multă ușurință tentațiilor de peste zi. Include la fiecare mic dejun fructe, ovăz și semințe. Semințele de in îți vor aduce porția de Omega3 pe care înainte de post obișnuiai să o iei din pește.
Și nu în ultimul rând antrenați-vă cât mai des! Cu 2 antrenamente cardio și 3 antrenamente cu greutăți pe săptămână, la vară veți afișa pe plajă un corp de care veți fi mândri.
Sursa foto: Google Images