Cum Să Eviți Gustările Nesănătoase De Seara - Valentin Vasile - Programe Online

Cum să eviți gustările nesănătoase de seara

Te grăbești să pleci dimineața la job, mănânci un mic dejun rapid, dar sănătos. La prânz, urmezi planul alimentar sau faci o alegere safe – somon cu legume sau o friptură la grătar cu salată. Se face ora 18:00 și pornești spre casă, bucurându-te că în sfârșit urmează să te relaxezi. Te așezi pe canapea, dai play la serialul tău preferat sau te bucuri de câteva ore de liniște alături de familie. Însă după cină (sănătoasă, desigur), simți că îți este foame. Și pofta. Și parcă ai “ronțăi” ceva. Și așa se duce de râpă progresul tău de peste zi și nu numai. Că doar dacă nu ai reușit să te abții, ce sens are să mai mănânci corect a doua zi? Sau să mergi la antrenament? Și renunți, spunându-ți că va veni o altă zi de luni în care să te apuci de slăbit.
Însă de data aceasta nu vei mai proceda astfel. Acum te vei menține pe calea cea bună și vei reuși să îți atingi obiectivul! Urmează sfaturile de mai jos și vei vedea că poți să faci față oricărui obstacol – trebuie doar să vrei!

1. Respectă planul alimentar

Bineînțeles, acesta este primul sfat și cel mai important. Disciplina este una dintre caracteristicile esențiale atunci când îți propui să slăbești. Respectă planul alimentar recomandat de specialist: dacă ai un meniu stabilit, îți va fi mult mai simplu să te organizezi și să mănânci doar ceea ce este specificat în meniu. Dacă nu știi dinainte ce urmează să mănânci, foamea și poftele te vor împinge spre a face alegeri mai puțin corecte atunci când îți dorești să slăbești. În plus, un plan alimentar echilibrat îți va acoperi nevoile nutriționale și nu vei resimți senzația de foame dacă ai 3 mese principale și două gustări.

2. Nu cumpăra alimente care nu se află în planul alimentar

Dacă nu le cumperi, nu le vei avea în frigider/cămară și atunci când ți se va face poftă de “ceva dulce/bun”, nu vei avea nimic care să te tenteze. Un drum până la bucătărie este mult mai scurt ca unul până la magazin și cu siguranță nu merită efortul. Dacă reușești să reziști 10-20 minute și vei începe să te gândești la altceva, pofta îți va trece, iar tu îți vei aminti cât de important este obiectivul pentru tine și vei renunța să mănânci dulciuri sau gustări nesănătoase.

3. Bea multă apă

Hidratarea este esențială în procesul de slăbire. Corpul nostru este 75% apă și atunci când parte din ea este eliminată prin procesele de excreție ale organismului, trebuie să te asiguri că procentul de hidratare este mereu cel optim. După cină sau ultima gustare, bea multă apă și vei vedea că poftele vor dispărea treptat. Dacă simți nevoia de un alt gust, poți adăuga câteva picături de suc de lămâie sau lime. Și ceaiurile neîndulcite sunt o variantă bună.

4. Spală-te pe dinți

Ca să nu mai fii tentat să mănânci după ultima masă a zilei, spală-te pe dinți! Pe lângă beneficiile stomatologice, gustul mentolat îți va da semnalul că nu este cazul să mai mănânci altceva – mai ales că alimentele nu vor mai avea un gust plăcut amestecându-se cu aroma de mentă.

5. Fii activ și găsește-ți mereu o ocupație

Probabil că ai observat că în timpul zilei nu te gândești atât de mult la pofte și la mâncare, tocmai pentru că ești angrenat în diferite activități la serviciu și ai mintea ocupată cu altceva. Seara însă, când ajungi acasă sau mai ales în weekend îți este mult mai greu să te abții și pare că poftele apar din 5 în 5 minute. Încearcă să rămâi activ și să îți folosești timpul rămas liber după muncă pentru diferite activități: urmărește un serial care îți place, citește o carte, ieși la o plimbare sau ocupă-te de hobby-urile tale (un curs pentru a deprinde o nouă abilitate, pictură, dans etc).

6. Fă antrenament

Desigur că antrenamentul ajută foarte mult pentru tonus și dezvoltarea capacităților motrice, însă dacă vrei să slăbești, alimentația este cea mai importantă. Degeaba faci antrenament, dacă mănânci alimente nesănătoase sau prea calorice; nu vei vedea rezultate.
Însă antrenamentul, pe lângă faptul că este important pentru tonus, este și o activitate care te va menține ocupat și cu gândul departe de gustări nesănătoase, iar faptul că simți că “muncesti” din greu pentru a-ți atinge obiectivele te va face să te gândești de două ori înainte de a consuma o prăjitură.

7. Măsoară-ți periodic rezultatele

Desigur, nu este indicat să te cântărești în fiecare zi. Însă o cântărire lunară sau chiar la două săptămâni te va ajuta să observi rezultatele și să iei măsuri. Dacă nu sunt tocmai cum te-ai așteptat, înseamnă că ceea ce ai făcut până în acel moment nu este suficient și trebuie să te străduiești mai mult. Dacă vezi o schimbare care te apropie de obiectiv, vei fi și mai motivat să continui până la momentul în care cântarul îți va arăta ceea ce îți dorești sau hainele pe care nu le-ai mai purtat demult îți vor veni perfect.

Important este să nu renunți. Chiar dacă ai avut o zi în care lucrurile nu au mers tocmai conform planului, urmează o nouă zi în care poți face totul așa cum trebuie. Nu te vei îngrășa într-o zi – cum bineînțeles, nici nu vei slăbi într-o zi. Consecvența este importantă, iar dacă ai avut câteva abateri, treci peste și nu renunța. Nu înseamnă că restul alegerilor bune pe care le-ai făcut nu contează, ci doar că trebuie să te ambiționezi că în următoarele zile jurnalul tău de abateri să fie gol.


 

Și tu îți dorești să slăbești?

Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:

 

 

Valentin Vasile
Valentin Vasile
Antrenor personal și specialist în nutriție sportivă. Mi-am început cariera în urmă cu mai bine de 20 ani, timp în care am ajutat mii de persoane să își atingă obiectivele de remodelare corporală. În 2010 am pus bazele a ceea ce urma să devină programul Revvolution – primul program din România care integrează conceptele de antrenament, nutriție, motivație, suport și educație nutrițională. Pentru a aduce publicului larg informații simple și ușor de înțeles despre nutriție și stil de viață sănătos, în 2012, respectiv 2017, am publicat două volume la editura Curtea Veche – Stil de viață, nu dietă și Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului. Iar din anul 2019, programele mele sunt disponibile și online, pentru ca tu să te poți antrena și să ai acces la informații despre nutriție sănătoasă oriunde te-ai afla. FIT-10, Shift, Metamorefit și Revvolution Online sunt soluțiile pe care le-am creat pentru atingerea oricărui obiectiv de remodelare corporală.