Creșterea Imunității - Valentin Vasile - Programe Online

Creșterea imunității

Nu cred că acest subiect are nevoie de vreo introducere. Sănătatea este la fel de importantă pentru fiecare dintre noi şi cu toate acestea de-a lungul celor peste 25 ani de când profesez ca specialist in remodelare corporală, am văzut o sumedenie de persoane care au fost dispuse să îşi dea la schimb sănătatea pentru a scurta drumul către corpul pe care şi-l doresc.

Nu am să îți spun decât că există o vorbă cum că nu există drum scurt către o destinaţie spre care merită să te îndrepţi. Când vine vorba de corpul şi de sănătatea noastră, chiar aşa e. Sănătatea trebuie să fie baza tuturor deciziilor tale când vine vorba de alimentaţie si sport.  Surplusul de kilograme ar trebui să fie în primul rând un semnal de alarmă că ceva nu funcţionează aşa cum trebuie în corpul tău, că pe undeva echilibrul atât de complex al organismului se şubrezeşte.

Avem nevoie să fim sănătoşi, ca să fim în formă, să arătăm bine și să fim energici pentru a putea face toate celelalte lucruri pe care ni le dorim.

Acestea sunt câteva din motivele pentru care m-am hotărât ca astăzi să vorbim despre cum să avem un sistem imunitar antrenat perfect şi o sănătate de fier.

Primul pas pe care trebuie să îl facem pentru a avea un sistem imunitar puternic este să avem o alimentaţie variată şi echilibrată. Nutrienţii de care are nevoie sistemul nostru imunitar sunt acizii graşi esenţiali omega 3, nutrienţi din alimentele probiotice, vitaminele antioxidante (A, C, E), fitonutrienţii şi mineralele.

Pe scurt consumul de peşte, legume cât mai intens colorate (morocovul, ardeiul gras), seminţele (in, cânepa), carnea roşie, iaurtul şi kefirul, ustoriul şi ceapa, fructele de pădure, căpşunile şi zmeura sunt aliaţii noştri dacă ne dorim o sănătate de fier.

Acizii graşi esenţiali Omega 3

Câteva lucruri importante de ştiut despre aceşti nutrienţi este că au rol antiinflamator, fac parte din compoziţia creierului (în proporţie de 60%) şi sunt cel mai bun combustibil pentru acesta, elimină durerile articulare, protejează inima,  se comportă ca un pansament pentru stomac împiedicând absorbţia grăsimilor rele, îmbunătăţesc circulaţia vasculară şi scad aritmiile, normalizează nivelul colesterolului. Astfel un consum optim de Omega 3 ne protejează de o suită de boli cardiovasculare, ameliorează simptomatologia bolilor autoimune şi scad riscul de tromboză. Aceşti acizi nu sunt sintetizaţi în mod natural de către organism de aceea aportul lor din alimentaţie este obligatoriu. Se găsesc în somon, nuci, seminţe de in, migdale şi soia.

Lactatele probiotice

Peste jumătate din procesele de apărare ale organismului pe care le întreprinde sistemul nostru imunitar au loc în intestin, şi se bazează pe coloniile numeroase de bacterii care populează intestinul. Aceste bacterii contribuie la menţinerea echilibrului digestiv, combat bacteriile patogene (care ar putea cauza îmbolnăvirea), blochează procesul inflamator, îmbunătăţesc intoleranţa la lactoză şi alte alergii, protejează împotriva cancerului de tub digestiv, scad frecvenţa infecţiilor urinare şi vaginale la femei, scad colesterolul din sânge şi stimulează activitatea sistemului imunitar intestinal. Cel mai bun mod de a primi aceste bacterii benefice din alimentaţie este consumarea de lactate fermentate (ex kefir) şi iaurturi probiotice.

Vitaminele antioxidante

Procesul accelerat de îmbătrânire la care suntem supuşi în zilele noastre, şi cu care bunicii noştri nu s-au confruntat, se datorează radicalilor liberi pe care îi introducem în corpul nostru odată cu aerul poluat sau alimentele contaminate chimic. Radicalii liberi provoacă reacţii oxidative în organism şi exercită acţiuni nocive asupra tuturor celulelor din corpul nostru. Vitaminele antioxidante, A,C, E au rolul de a neutraliza acţiunile radicalilor liberi, de  a încetini procesul de îmbătrânire, de a reface mucoasa intestinală, menţine integritatea pielii, de a favoriza fabricarea de noi anticorpi şi de a ne proteja împotriva bolilor cardiovasculare. Vitamina A se găseşte în cantităţi îndestulătoare în ficat, peşte, lapte, unt, brânză, ouă, smântână, spanac, broccoli, ardei gras, morcov, caise şi pepene galben. Vitamine C se găseşte în ardei gras, frunzele de salată, varză, broccoli, pătrunjel, roşii, kiwi, citrice, căpşuni şi pepene galben. Vitamina E se găseşte în special în seminţe, uleiuri vegetale, nuci şi alune, cereale integrale, avocado şi ouă.

Fitonutrienţii

Fitonutrienţii sunt substanţele active din fructe şi legume care ne protejează organismul de hipertensiune, diabet, cancer, infarct şi accident vascular cerebral. Fitonutrienţii scad cu până la 50% riscul de a avea aceste boli prin faptul că au efecte pozitive în menţinerea echilibrului hormonal, protejează inima, scad nivelul colesterolului dn sânge şi asigură soliditatea oaselor. Fitonutrienţii se găsesc mai ales în legume, fructe şi cereale de tot felul, fasole şi mazăre, seminţe, nuci, alune şi condimente. O categorie specială de fitonutrienţi sunt flavonoidele care neutralizează efectul substanţelor canceriggene din organism. Acestea se găsesc în mure, stafide, caise, cireşe, struguri, citrice, prune, pepene galben, ardei gras, ceapă, măsline, ţelină, cafea, cacao, ceai negru şi verde, vin roşu.

Mineralele

Nu este prima dată când  scriu despre aceste minerale, ele au un rol esenţial atât în procesul de slăbire şi menţinere a greutăţii corporale, cât şi în creşterea rezistenţei la îmbolnăvire a organismului. Este vorba despre zinc, seleniu, cupru şi fier. Pentru un aport optim de minerale vă recomand să consumaţi cu încredere peşte şi fructe de mare, cereale integrale, leguminoase (fasole, linte, mazăre), nuci şi alune, orez brun, legume cu frunze verzi şi fructe .

Un stil de viaţă care va duce la creşterea imunităţii presupune să consumi alimente cât mai variate, cantităţi mari de legume şi fructe, peşte gras de cel puţin 2 ori pe săptămână, să consumi ceaiuri cât mai des, să limitezi consumul de alcool şi tutun, să faci sport cu regularitate şi niciodată să nu mănânci mai mult decât ai nevoie; raţia calorică trebuie adaptată întocmai nevoilor organismului tău. Poate părea greu să aplici toate aceste măsuri deodată, dar dacă le vei integra una câte una în stilul tăude viaţă, peste un an vei fi mai sănătos, mai în formă şi mai energic. Tu cu ce începi?


 

Și tu îți dorești să slăbești?

Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:

 

 

 

Sursă imagine: Google Images

Valentin Vasile
Valentin Vasile
Antrenor personal și specialist în nutriție sportivă. Mi-am început cariera în urmă cu mai bine de 20 ani, timp în care am ajutat mii de persoane să își atingă obiectivele de remodelare corporală. În 2010 am pus bazele a ceea ce urma să devină programul Revvolution – primul program din România care integrează conceptele de antrenament, nutriție, motivație, suport și educație nutrițională. Pentru a aduce publicului larg informații simple și ușor de înțeles despre nutriție și stil de viață sănătos, în 2012, respectiv 2017, am publicat două volume la editura Curtea Veche – Stil de viață, nu dietă și Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului. Iar din anul 2019, programele mele sunt disponibile și online, pentru ca tu să te poți antrena și să ai acces la informații despre nutriție sănătoasă oriunde te-ai afla. FIT-10, Shift, Metamorefit și Revvolution Online sunt soluțiile pe care le-am creat pentru atingerea oricărui obiectiv de remodelare corporală.