Cele 5 Puteri - Valentin Vasile - Programe Online

Cele 5 puteri

De ce alții reușesc, iar eu nu reușesc?

În multe aspecte ale vieții mi-am pus această întrebare, mai ales în acele momente când simțeam că pur și simplu orice aș fi făcut nu reușeam să înaintez.

Sunt persoane care reușesc și persoane care nu reușesc, sau mai bine zis, unii reușesc mai ușor, iar alții mai greu. Nu sunt neapărat speciali cei care reușesc, ci doar le este mai ușor să își activeze și să își folosească puterile pentru a obține ce își propun.

Știi cât de importante sunt obiceiurile sănătoase, să faci antrenament de 2-3 ori pe săptămână, să mănânci inteligent și să eviți alimentele toxice. Însă cu toate acestea, apare mereu câte un obstacol care te îndepărtează de drumul “corect”.

Uneori înțelegem beneficiile și suntem motivați să mergem în direcția bună, cântărim fiecare decizie și facem alegerile corecte. Însă alteori parcă suntem mânați de o forță invizibilă care ne deturnează de la obiective și ne împinge să acționăm contract a ceea ce știm că ar fi bine. Și ușor, ușor ne îndepărtăm de obiceiurile sănătoase – pentru că dacă ai trișat azi cu alimentația – ce rost are să mănânci sănătos mâine? Dacă nu ai făcut niciun antrenament săptămâna aceasta, totul e pierdut – nu mai faci nici săptămâna viitoare.

Dar de ce sunt atât de greu de schimbat obiceiurile nesănătoase și atât de ușor de renunțat la cele sănătoase?

Obiceiurile nesănătoase sunt greu de schimbat pentru că necesită o schimbare în primul rând de mentalitate.

Creierul nostru este rezistent la ce nu îi place să facă. Și vrea mereu să aleagă cea mai ușoară cale.

Dar totuși – care este secretul pentru a reuși?

O să le numesc „Cele cinci puteri”. Aceste mecanisme interioare și dezvoltarea lor țin de capacitatea noastră de a avea o relație sănătoasă cu noi înșine. Nu este slăbiciune sau lene, nici măcar procrastinare, este mai mult despre încredere în noi și credința că vom reuși sau nu.

Cele cinci puteri reprezintă calități pe care trebuie să le dezvoltăm și să le folosim pentru a reuși.

 

Consecvență, Răbdare, Toleranță la frustrare, Disciplină și Voință.

Consecvența.

Un mod de viață sănătos alimentar și sportiv necesită însușirea și aplicarea unor obiceiuri zilnice, pe toată perioada vieții. Nu ne spălăm pe dinți doar o lună sau trei luni, ci toată viața, pentru că știm că acest obicei zilnic ne va ajuta să avem dinți sănătoși și frumoși, chiar dacă bem cafea sau mâncăm dulciuri care ne pot influența sănătatea dinților.

Sigur, dacă nu ne spălăm pe dinți apar cariile și abia atunci ne dăm seama ce bine era dacă ne spălam zilnic pe dinți că să nu ajungem aici. Dar asta e, am ajuns aici – ce facem în continuare?

Mergem la specialist și tratăm cariile, iar apoi știm că trebuie să ne spălăm pe dinți zilnic și o facem, fiindcă astfel apar din nou cariile.

La fel de consecvenți trebuie să fim și cu alimentația și mișcarea. Să avem obiceiuri sănătoase zilnice pentru a nu ne îmbolnăvi și a nu ne îngrășa.

Răbdarea.

Nu e realist să ai așteptări ca de la o zi la alta să vezi rezultate, iar după câteva zile să îți pierzi răbdarea și să renunți. Acele kilograme în plus s-au pus relativ repede, dar nu se dau jos la fel de repede.

Este un proces anevoios și provocator și nu este deloc ușor. Este important să înțelegi că obiceiul alimentar nesănătos a modificat la nivel hormonal chimia organismului și pentru a recalibra hormonal organismul este important să ai răbdare. Tot acest proces e o provocare, pentru că vei fi încercat de tot felul de senzații. De la stare de slăbiciune în corp la pofte de dulce, stări de anxietate și nervozitate care îți vor testa răbdarea.

Toleranța la frustrare.

Cedezi sau reziști în funcție de toleranța la frustrare.

Poate fi frustrant să nu vezi rezultate imediat. Multe persoane fac greșeala de a se cântări zilnic și se descurajează că nu văd foarte repede rezultate și apare frustrarea. Este ca și cum te ai uita la iarbă în fiecare dimineață și te aștepți să o vezi cum crește de la o zi la alta.

Dacă ai decis să rupi relația cu dulcele, nu ceda la primele semne de poftă puternică de dulce.

Dacă ai călcat strâmb odată, nu fi descurajat să continui, crezând că te ai sabotat pentru totdeauna. Frustrarea nu trebuie să te împiedice să continui să mănânci sănătos.

Disciplina.

Această putere ne oferă posibilitatea de a ne controla mai bine în situații stresante. Dacă ești o persoană disciplinată îți poți controla mult mai bine emoțiile și reacțiile în situații stresante.

Este o calitate fără de care nu ne am putea organiza și structura planul. Este conștiinciozitatea cu care dăm atenție la detalii: logistica coșului de cumpărături, structura meselor, 3 mese principale și 2 gustări, planificarea pe zile. Gândește te la disciplina cu care te speli pe dinți zilnic. Așa trebuie să te raportezi și la mersul la antrenament și la respectarea tuturor indicatorilor de mișcare.

Voința.

Voința este funcția psihică prin care ne mobilizăm resursele fizice și psihice în vederea atingerii obiectivului și depășirii obstacolelor. Voințate ajută să ieși din zona de confort și să accepți disconfortul.

Să fii activ, cu inițiativa și independent. Să acționezi în conformitate cu convingerile personale și să nu te lași influențat de alții fără motive serioase.

Deseori aud această scuză de la persoane care spun că la job în familie sau anturaj sunt judecați, etichetați sau marginalizați că urmează un mod de viață sănătos alimentar, dar persoanele cu voință nu se lasă influențate, aceste persoane au încredere în capacitățile proprii, de aceea în situații dificile pot lua repede decizia corectă. Persoanele cu voință puternică sunt perseverente, ele pot urmări timp îndelungat obiectivul pe care și l-au propus, fără să se lase descurajate de greutăți. O altă caracteristică a acestor persoane este aceea că nu se lasă conduse de impulsuri de moment. Ele aleg dintre toate acțiunile care pot fi realizate la un moment dat pe cea care are un impact pozitiv, chiar dacă această este mai dificilă.

Eu sunt de părere că aceste puteri sălășluiesc în fiecare dintre noi și de noi depinde să le activăm. Nu trebuie să reușim din prima.

Succesul atingerii obiectivelor constă în refuzul de a abandona.

Atâta timp cât nu transformăm în eșec fiecare încercare nereușită, ci o privim că pe o altă oportunitate din care învățăm ce să facem diferit la următoarea, vom reuși.

Succesul este suma tuturor încercărilor nereușite din care învățăm ce să facem diferit la fiecare nouă încercare, până obținem rezultatul dorit.

Care e cel mai mare obstacol pe care nu reușești să-l depășești?


 

Și tu îți dorești să slăbești?

Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:

 

 

Daca sa fii in fata camerei nu este optiunea potrivita pentru tine, iti reamintesc de posibilitatea de a te inscrie in urmatoarea editie cu 20% discount!

Valentin Vasile
Valentin Vasile
Antrenor personal și specialist în nutriție sportivă. Mi-am început cariera în urmă cu mai bine de 20 ani, timp în care am ajutat mii de persoane să își atingă obiectivele de remodelare corporală. În 2010 am pus bazele a ceea ce urma să devină programul Revvolution – primul program din România care integrează conceptele de antrenament, nutriție, motivație, suport și educație nutrițională. Pentru a aduce publicului larg informații simple și ușor de înțeles despre nutriție și stil de viață sănătos, în 2012, respectiv 2017, am publicat două volume la editura Curtea Veche – Stil de viață, nu dietă și Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului. Iar din anul 2019, programele mele sunt disponibile și online, pentru ca tu să te poți antrena și să ai acces la informații despre nutriție sănătoasă oriunde te-ai afla. FIT-10, Shift, Metamorefit și Revvolution Online sunt soluțiile pe care le-am creat pentru atingerea oricărui obiectiv de remodelare corporală.