Ce Feluri De Mâncare Să Comanzi Dacă Vrei Să Slăbești - Valentin Vasile - Programe Online

Ce feluri de mâncare să comanzi dacă vrei să slăbești

Nu ai timp să gătești? Cea mai rapidă soluție – aplicațiile care livrează mâncare!

De multe ori, atunci când începi un program de slăbire, mesele de la restaurant pot fi o provocare. Ce poți să mănânci astfel încât să nu îți pui în pericol alimentația de slăbit?  Există numeroase opțiuni pe care le poți lua în calcul, astfel încât să rămâi pe “calea cea buna” din punct de vedere al alimentației, chiar dacă nu îți prepari chiar tu mâncarea.

Desigur, varianta cea mai sigură este să îți gătești chiar tu prânzul sau cina, însă, de multe ori acest lucru nu este posibil. Ritmul alert al vieții, dar și anumite obligații (un prânz de afaceri, o zi de naștere) te împiedică să îți petreci timpul în bucătărie.

Când comandăm mâncare sau mâncăm în oraș tindem să alegem din meniu în funcție de pofte – și să ne orientăm către alimentele pe care nu le putem prepara acasă. Desigur, îți poți prepara un burger și la tine în bucătărie, însă nu va avea aceeași aromă ca la restaurant. În plus, deoarece asociem evenimentele la care participăm cu o stare de bine, vrem că și mâncarea pe care o consumăm să fie în concordanță; da, salatele sunt bune, dar nu ne dau aceeași stare că o porție de paste cu sos și o prăjitură. Important este că, înainte de a comanda, să te gândești la cât de important este pentru tine obiectivul pe care ți l-ai propus, la cât de bine te vei simți că ai rezistat impulsului de a comanda ceva care te îngrașă și la cât de mulțumit și mândru vei fi de tine când vei vedea rezultatele muncii tale în oglindă sau pe cântar.

Așadar, să vedem ce putem face să rămânem “on track” atunci când comandăm mâncare sau când suntem în oraș și luăm masa la restaurant.

Primul sfat este să eviți fast-food-urile. Variantele sănătoase sunt limitate sau chiar inexistente, iar oricum atmosfera de fast-food nu este tocmai cea mai relaxantă. Optează pentru un restaurant cu meniu a-la-carte și mâncare gătită, indiferent de specific. De evitat sunt și bufeturile all-you-can-eat, pentru că vei avea tendința de a consuma mult mai mult decât necesar pentru a-ți satisface foamea.

Acestea fiind spuse, să analizăm cele mai bune opțiuni din meniul restaurantelor atunci când vrem să slăbim.

1. Supele

Orice restaurant, indiferent de specific, are o secțiune dedicată supelor sau ciorbelor. În general, alegerile din această categorie sunt safe: o supă de legume, fără smântână sau paste făinoase, o ciorbă care conține și carne, de asemenea fără paste făinoase și smântână sau supele cremă de legume sunt variante foarte sigure pentru un prânz sănătos, care nu îți va pune în pericol silueta. Evită, desigur, să consumi crutoanele adiacente 🙂 și stai cât mai departe de ciorbele care conțin multă smântână – a la grec, ciorbă rădăuțeană, ciorbă de burtă, french soup cu brânză șamd.

2. Salatele:

Ai fi tentat să spui că orice alegere din această secțiune este ok, nu-i așa? Ei bine, aici apare o capcană: desigur că salatele care conțin frunze verzi, legume proaspete și carne / ton / somon / puțină brânză sunt alegeri perfecte. DAR mare atenție la dressing – acesta poate adăuga câteva sute de calorii în plus. Alege un dressing simplu din puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie sau vinegretă. Spune nu oricărui sos de brânză / maioneză sau alte sosuri pe bază de smântână.

De asemenea, trebuie să fii foarte atent și la ingredientele salatei. O salată cu blue cheese și smochine poate suna foarte tentant, însă sunt de evitat sălățele care conțin fructe în compoziție. Fructele nu se combină cu alte alimente precum carnea sau lactatele, ci trebuie consumate cu aproximativ 2 ore înainte de masă, ca o gustare de sine stătătoare.

Așadar, o salată grecească, o salată cu ton sau somon sau o salată cu pui/curcan sunt recomandate atunci când îți propui să slăbești, cu mare atenție la dressing.

3. Aperitive:

Bruschettele au într-adevăr legume, dar acestea sunt frumos așezate pe o felie de pâine (de fapt, pe mai multe felii de pâine :). Un platou de brânzeturi este apetisant, dar are multe calorii. Ciupercile umplute pot avea cașcaval, care nu este recomandat dacă vrei să slăbești și așa mai departe. De fapt, nu e o idee foarte bună să alegi un aperitiv: nu este suficient de sățios încât să nu alegi și felul principal, iar să consumi aperitiv + fel principal înseamnă o cantitate prea de mâncare pentru obiectivul de slăbit. Dacă nu îți este foarte foame, poți alege un aperitiv pe post de fel principal. Orientează-te către alegeri sănătoase, pe bază de legume : salată de vinete, hummus,  tartar de ton/somon.

4. Paste:

Îți recomand să eviți să citești această categorie din meniu, dacă îți propui să slăbești. Pastele au un conținut mare de carbohidrați și doar unele restaurante oferă și posibilitatea de a alege paste integrale. Dacă nu găsești altceva, spune nu pastelor cu sosuri grele, pe bază de smântână sau combinațiilor de paste cu carne precum bolognese sau lasagna și alege pastele cu legume – vegetariene sau arrabiata, dacă îți place mâncarea picantă. Este o combinație mai ușor de digerat și cea mai “safe” din această categorie, însă îți recomand să te orientezi către altă categorie din meniu 🙂 recomandările sunt valabile și pentru risotto, care are un conținut foarte mare de unt și parmezan pentru a-i da cremozitate. Acestea, împreună cu carbohidrații din orez, nu vor face altceva decât să te îngrașe.

5. Fel principal:

Aici vei regăsi multe opțiuni potrivite pentru un meniu de slăbit. Cele mai simple – friptură la grătar însoțită de legume sau salată (crudități, verde, roșii, castraveți, murături). Poți alege o friptură de vită – având în vedere faptul că de multe ori restaurantele au furnizori și instrumente potrivite pentru a găti o friptură de vită ca la carte. Dacă nu, puiul sau curcanul sunt alegeri excelente. La fel și peștele: doradă, somon, ton, biban, păstrăv sau fructele de mare – creveți, caracatiță, calamari; dacă alegi scoici, atenție la sos: evită-le pe cele în unt sau sos și alegele pe cele în vin . Garniturile pot fi legume la abur, spanac, broccoli, conopidă, ciuperci. Evită cartofii și orezul.

6. Băuturi:

Apa plată rămâne, întotdeauna, cea mai bună variantă: are 0 calorii și știm cu toții cât de importantă este hidratarea. Desigur, poți consuma și ceai neîndulcit sau cafea neagră, fără zahăr și lapte sau frișcă. Dacă este o ieșire mai specială și vrei să consumi o băutură alcoolica, cel mai puțin caloric este prosecco. De asemenea, un pahar de vin roșu pe săptămână (pentru femei – 2 pahare pentru bărbați) este permis – are un conținut important de antioxidanți. Trebuie să te ferești de cocktailuri (conțin multe siropuri cu adaos de zahăr), sucuri carbogazoase, milkshake-uri sau băuturi pe bază de cafea cu lapte și zahăr. Nu vor face decât să adauge calorii în meniul tău, fără beneficii nutriționale. Nici sucurile de fructe nu sunt recomandate – află aici mai multe.

Probabil că te întrebi unde este categoria de deserturi în această listă. Pentru că articolul se numește “ce să comanzi la restaurant dacă vrei să slăbești”, din păcate niciun preparat din lista de deserturi nu este inclus 🙂 însă dacă nu ai obiectiv de slăbire, dar vrei să faci o alegere cât mai sănătoasă, stai departe de deserturile care conțin foietaj combinat cu zahăr, de la prăjiturile cu multă cremă (pot avea până la 900 kcal per porție!). În schimb, poți alege un platou de fructe sau un sorbet fără zahăr adăugat.

Desigur, toate recomandările fi aplicate cazul care nu ai timp să gătești și preferi să îți comanzi mâncarea. Soluții există, trebuie doar să acorzi atenție alegerilor tale și să nu te lași învins de instincte și de pofte.


 

Și tu îți dorești să slăbești?

Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:

 

 

Valentin Vasile
Valentin Vasile
Antrenor personal și specialist în nutriție sportivă. Mi-am început cariera în urmă cu mai bine de 20 ani, timp în care am ajutat mii de persoane să își atingă obiectivele de remodelare corporală. În 2010 am pus bazele a ceea ce urma să devină programul Revvolution – primul program din România care integrează conceptele de antrenament, nutriție, motivație, suport și educație nutrițională. Pentru a aduce publicului larg informații simple și ușor de înțeles despre nutriție și stil de viață sănătos, în 2012, respectiv 2017, am publicat două volume la editura Curtea Veche – Stil de viață, nu dietă și Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului. Iar din anul 2019, programele mele sunt disponibile și online, pentru ca tu să te poți antrena și să ai acces la informații despre nutriție sănătoasă oriunde te-ai afla. FIT-10, Shift, Metamorefit și Revvolution Online sunt soluțiile pe care le-am creat pentru atingerea oricărui obiectiv de remodelare corporală.