Ce mâncăm după antrenament?
Când consumi alimentele potrivite în decurs de 30-45 minute după antrenament, poți îmbunătăți compoziția corporală prin construcția masei musculare și eliminarea grăsimii. Alimentația corespunzătoare după antrenament te ajută să te recuperezi mai rapid după efortul fizic.
Un antrenament intens te ajuta să ai o formă fizică bună, însă nu înseamnă că ar trebui să mănânci o pizza imediat ce ai terminat. Dacă îți dorești să slăbești și să îți îmbunătățești forma fizică, trebuie să acorzi atenție meselor post-antrenament.
După antrenament, corpul tău transmite creierului semnale pentru a-l hrăni. Pentru a satisface această nevoie, poți fi tentat să alegi alimentele nepotrivite, cu ingredientele nepotrivite și să irosești astfel tot efortul depus.
Pentru a maximiza rezultatele oferite de antrenament, este necesar să refaci echilibrul organismului cu nutrienți de calitate, în combinațiile potrivite între proteine și carbohidrați și desigur, să renunți la alimentele nesănătoase care conțin grăsimi și zahăr. Această strategie te va apropia mult mai rapid de obiectivele tale.
Ce ar trebui și mai ales ce NU ar trebui să consumi după un antrenament?
Gustările sărate
După un antrenament intens, poți simți o poftă puternică de alimente sărate. Însă acestea pot scădea nivelul potasiului, care are o importanță crescută în faza de recuperare. Este un electrolit esențial pentru funcționarea optimă a celulelor, mai important decât sarea în această fază. Așadar, este de preferat să alegi drept gustare post antrenament o banană, care te va ajuta să refaci nivelul de potasiu.
Băuturile dulci cu arome
Cu siguranță ai văzut pe rafturile supermarketurilor așa numitele băuturi izotonice, indicate în efortul fizic. Nu sunt indicate, întrucât conțin foarte mult zahăr, ceea ce este contraproductiv efortului depus la antrenament. Apa este cea mai indicată pentru hidratarea post-antrenament.
Batoanele proteice
Dacă vei avea curiozitatea să citești lista de ingrediente, vei constata că zahărul se află printre primele, așadar sunt practic niște deserturi deghizate. Dacă nu ai de ales, asigură-te că batonul pe care îl consumi este cât mai natural și conține o combinație de nuci și semințe.
Legume crude
Deși sunt foarte sănătoase, conțin multe vitamine și nutrienți, legumele crude, simple după antrenament sunt insuficiente. Au puține calorii și nu sunt de ajuns pentru a restabili nivelul optim de energie. În schimb, sunt o alegere excelentă alături de humus sau iaurt sau o masă completă, adăugând lângă aceste legume o sursă de proteine, precum friptură de curcan.
Grăsimi
După antrenament, oganismul are nevoie de proteine pentru repararea țesuturilor și construcțe celulară musculară și carbohidrați pentru refacerea nivelului de glicogen. Grăsimile, chiar dacă sunt unele sănătoase (din oleaginoase, de exemplu), nu sunt suficiente pentru a asigura resursele necesare refacerii.
Și tu îți dorești să slăbești?
Eu te pot ajuta! Află mai jos cum: