Ce este celulita și cum poate fi combătută
Îndepărtarea celulitei necesită o strategie atât de complexă pentru că există diverse lucruri care cauzează apariţia sa, precum factorii genetici, greutatea corporală, variaţiile hormonale, lipsa sportului, circulaţia defectuoasă, obiceiurile alimentare, curele repetate de slăbire.
Factorii genetici
Părerea mea este că factorul genetic este, în general, supraevaluat. Acest lucru este valabil în tot ce ţine de condiţia fizică. E adevărat că venim pe lume cu un metabolism mai lent sau mai rapid, cu o anatomie a pielii care favorizează fermitatea sau din contră celulita, dar asta nu trebuie să fie o scuză în spatele căreia să vă ascundeţi. Am văzut femei care proveneau din părinţi obezi şi care le educaseră în acelaşi spirit. Dar au avut voinţă şi disciplină, iar după un an de antrenament şi dietă sănătoasă au ajuns să arate mult mai bine decât femeile născute cu constituţie de fotomodel dar care duceau o viaţă sedentară. Aşadar factorii genetici sunt relativi, depinde doar de cum vă autoeducaţi şi ce stil de viaţă adoptaţi.
Greutatea corporală
Da, există femei slabe care au celulită cu toate că celulita înseamnă în definitiv doar grăsime. Cum aşa? Majoritatea persoanelor pe care le-am întalnit, şi în special femeile, tind să judece forma fizică după numărul de kilograme. Cunosc puţine lucruri cu care sunt mai în dezacord de atât. Să fii în formă înseamnă să ai un procent cât mai scăzut de grăsime şi fibra musculara de calitate. Să nu uităm că fibra musculară de calitate este un motor de ars grăsimi. Datorită stilului de viaţă haotic şi dietelor drastice care mai întotdeauna presupun înfometare, este foarte popular în ultima vreme termenul de ‘skinny fat person’ – acest termen denumeşte persoana care are o greutate optimă dar un procent de grăsime mare datorită atrofierii fibrei musculare. Ei tocmai acest segment sunt acele persoane care au celulită oricât de slabe ar fi.
Celulita nu este altceva decât grăsime. Iar având în vedere că grăsimea are o consistenţă gelatinoasă şi nu solidă ca muşchiul tonifiat, nu poate susţine pielea în mod egal pe toată suprafaţa sa. Aşadar vor apărea mici denivelări de-a lungul epidermei.
Variaţiile hormonale
Riscul de a avea celulită a fost asociat cu un nivel de estrogen ridicat. Aşa se face că celulita nu este întalnită decât la femei şi la câţiva din bărbaţii cu un indice corporal foarte mare. Estrogenul este hormonul feminin care influenţează modul în care se depune grăsimea pe corpul femeilor, predominant în jurul coapselor şi şoldurilor, astfel încât o eventuală sarcină să poată fi dusă la termen fără probleme. Pe de cealaltă parte grăsimea este cel mai cunoscut producător de estrogen. Aşa funcţionează cercul vicios grăsime în exces -> celulită.
Lipsa sportului şi circulaţia defectuoasă
Lipsa activităţii fizice agravează irigarea deficitară a ţesuturilor şi evacuarea defectuoasă a produselor toxice rezultate din metabolismul celular. Un apor adecvat de oxigen este un element indispensabil pentru arderea grăsimilor de depozit.
Alimentaţia defectuoasă
Toxinele ajung în organismul nostru în cea mai mare parte prin intermediul a ceea ce mâncăm. Dacă alimentaţia abundă în produse fast food, mâncăruri procesate, produse de patiserie şi tot soiul de dulciuri şi este săracă în fructe şi legume proaspete, atunci cantitatea de toxine va fi ridicată şi celulita nu va întârzia să apară. Alimentaţia defectuoasă îţi poate da neplăcutul aspect de coajă de portocală chiar dacă practici sportul cu regularitate. Peste 60% din atingerea obiectivelor de fitness depinde de alimentaţie. Spre exemplu un aport insuficient de proteină nu va permite creşterea calităţii masei musculare.
Curele drastice de slăbire
Acestea pot duce la inestetica celulită chiar şi persoanele cu cele mai mari avantaje genetice ori hormonale. Marea problemă a curelor drastice de slăbire este că obligă organismul să intre în starea de înfometare, pentru că nu are toţi nutrienţii necesari. Odată ajuns în acest mod de funcţionare, el va scoate apa din ţesuturi ducând la aspectul flasc al pielii şi îşi va lua mare parte din resursele necesare canibalizându-şi la propriu masa musculară. În acest ritm, chiar dacă se produse scăderea în greutate, scade procentul de masă msuculară în raport cu cel de grăsime şi ajungem la conceptul de skinny fat person şi la un strat serios de celulită.
Dacă aţi citit cu atenţie toate cauzele care produc aspectul de coajă de portocală, puteţi să intuiţi deja care sunt armele cu care puteţi să luptaţi împotriva sa.
Cum scăpăm de celulită în 6 paşi
Corectarea alimentaţiei
Nu se poate vorbi despre o dietă anticelulită, ci mai degrabă despre adoptarea unui stil alimentar cât mai sănătos. Pentru a elimina celulita este de preferat să consumaţi carbohidraţi (cereale integrale, orez brun) doar la micul dejun şi prânz, să renunţaţi la prăjeli, dulciuri şi sucuri carbogazoase, să mâncaţi peşte de 2 ori pe săptămână şi proteină slabă (carne slabă, ouă şi peşte slab) la fiecare masă, să micşoraţi cantitatea de sare şi să măriţi cantitatea de fructe, dar mai ales legume pe care o consumaţi, să consumaţi doar arareori alcool şi să respectați orarul meselor.
Adoptarea sportului ca un stil de viaţă
Doar prin dietă şi tratamente cosmetice nu se poate ţine celulita la distanţă, în acest proces sportul este esenţial. Dacă obiectivul vostru este să scapaţi definitiv de celulită, atunci la fel de permanent trebuie să fie şi obiectivul de a face sport. Dacă veţi înceta să faceţi sport odată ce v-aţi atins obiectivele, celulita va reveni. Efortul fizic care omoară cel mai rapid celulita este cel de intensitate medie, care pune accentul pe rezistenţă. Un astfel de antrenament aerobic cum ar fi bicicleta, banda, înotul, joggingul ar trebui practicat în şedinţe de minim 30 de minute zilnic. Antrenamentele cu greutăţi sunt de asemenea importante pentru că vor creşte calitatea masei musculare care va curăţa, la propriu, grăsimea/celulita din jurul muşchilor antrenaţi.
Odihnă
Cuplul alimentație sănătoasă + fitness este deja foarte cunoscut când vine vorba de forma şi condiţia fizică. Variabila care este însă adeseori ignorată este odihna. Fără suficiente ore de somn, corpul nu îşi va putea reface resursele energetice şi drept răspuns va secreta hormonul de stres numit cortizol, care este o toxină foarte agresivă pentru corp. Iar toate toxinele au tendinţa de a construi depozite de grăsime şi celulită inestetică.
Tratamente locale
În această privinţă este o mică dezbatere. Nu toate tratamentele locale dau rezultate. Am observat că în ultima vreme piaţa a fost invadată de tot felul de împachetări şi procedee gen electrostimulare care promit să aibă efecte la fel de puternice sau chiar mai puternice decât o şedinţă de fitness. Ei, cum ar fi asta? Este destul de evident că e absolut imposibil acest lucru. Altfel am arăta cu toţii ideal, în timp ce ne-am hrăni doar cu gogoşi şi croissante şi am sta întinşi pe un pat acoperiţi cu padele care să ne stimuleze cu ajutorul curentului electric muşchii. Vă asigur eu că aşa nu veţi da jos nici o zecime de gogoaşă. Singurul tratament al cărui adept sunt şi e îndreptăţit să dea rezultate este masajul. Masajul funcţionează deoarece de foarte multe ori cauza apariţiei celulitei este circulaţia periferică defectuoasă, iar prin masaj piele va fi irigată cu sânge din abundenţă, care prin intermediul oxigenului prezent va produse un efect de detoxifiere şi drenare.
Un boost de proteine
Aşa cum am spus şi mai sus, celulita poate fi prezentă doar când între piele şi muşchi se interpune un strat de grăsime care nu ar trebui să fie acolo. Cea mai simplă modalitate pentru a avea fibra musculară de calitate este să mănânci suficient de multă proteină în fiecare zi. Poţi realiza acest lucru adăugând o sursă de proteină slabă la fiecare masă sau gustare.
Puneţi la punct sănătatea, în special problemele digestive sau de circulaţie
Am lămurit deja importanţa unei circulaţii bune. În ce priveşte problemele digestive precum constipaţia, apariţia celulitei în aceste cazuri se explică astfel – orice problemă a tubului digestiv ne indică faptul că ar putea rămâne resturi de mâncare nedigerate. Aceste resturi vor intra într-un proces de descompunere şi vor elibera în corp cantităţi importante de toxine. În acelaşi timp, nutrienţii din alimente nu vor fi absorbiţi corect de către organism, iar corpul nu va avea resursele de care are nevoie pentru a tonifia piele şi musculatura.
Voi ce metode folosiţi pentru a îndepărta încăpăţânata celulită?
Și tu îți dorești să slăbești?
Eu te pot ajuta! Află mai jos cum: