Ce Sunt Caloriile Goale? Atenție La Aceste Alimente Dacă Vrei Să Slăbești și Să Fii Sănătos! - Valentin Vasile - Programe Online

Ce sunt caloriile goale? Atenție la aceste alimente dacă vrei să slăbești și să fii sănătos!

Este foarte important să ne hrănim corpul, nu doar să mâncăm. Principiul meselor mici și dese și eliminarea caloriilor goale din alimentație sunt 2 lucruri pe care fiecare dintre noi ar trebui să le facă dacă își dorește să aibă o greutate echilibrată și să fie sănătos pe termen lung.

Odată ce ai reușit să îmbunătățești calitatea mâncării pe care o pui in farfurie si sa faci din porțiile mici un reflex, drumul este pe jumătate parcurs. Vei mai avea nevoie să aduci îmbunătățiri suplimentare dietei tale doar în cazul în care vrei să intri pe un regim de definire musculară sau să slăbești într-un ritm ceva mai alert.

Ce sunt caloriile goale?

O persoană ar putea fi tentată să creadă, conform teoriei caloriilor, că dacă organismul său are nevoie de 1200 de calorii zilnic, va consuma doar atât și va crea deficit caloric prin sport va slăbi, indiferent de sursa de proveniență a caloriilor. Iar de această părere sunt chiar și unii nutriționiști care susțin că vrei slăbi consumând orice aliment dorești doar să fie într-o cantitate mică astfel încât să respecți numărul de calorii ‘prescris’. Însă organismul nostru nu funcționează în acest fel.

Corpul împarte caloriile pe care le primește în 2 categorii – calorii bune din care își va extrage macronutrienții necesari unei funcționări optime (aceste calorii provin din fructe, legume, pește, semințe, fructe oleaginoase, leguminoase, rădăcinoase, lactate și carne din surse naturale) și calorii goale, care nu numai că nu aduc organismului macronutrienți, dar pentru a fi metabolizate vor consuma din resursele de macronutrienți existente în organism. Așadar, aceste calorii nu ne vor hrăni organismul în niciun mod, ba din contră: îi vor epuiza resursele iar pe termen lung vor duce la îmbătrânire prematură și tot soiul de boli.

Care sunt alimentele care conțin calorii goale?

Cele mai în vogă alimente și cele mai ‘gustoase’ conțin calorii goale . Discutăm despre cartofii prăjiți și prăjelile de tot felul, chipsuri, sosuri, maioneză, margarină, pizza, hamburgeri și alte produse fast-food, bomboane, biscuiți, popcorn, dulciuri din comerț, bere și alte băuturi alcoolice, cereale rafinate, prăjituri, fursecuri și alte produse de patiserie, pâine.

100 de calorii din fast food se vor transforma în grăsime, reziduuri și colesterol, în timp ce 100 de calorii din legume se vor transforma în energie pentru organismul tău, vor contribui la detoxifiere, purificarea și buna funcționare a acestuia. Știu că sunt multe și dintre cele mai râvnite alimente ale voastre. Nu de puține ori am văzut în jurnalele alimentare ale clienților mei că aceste alimente constituiau peste 70% din aportul caloric zilnic.

Ce e de făcut?

Nu este cazul să fiți deznădăjduiți și să vă gândiți că dacă eliminați toate caloriile goale din alimentația voastră veți rămâne fără plăceri alimentare. Gustul se educă în timp. Strămoșii noștri erau învățați să găsească plăcere în consumarea fructelor și legumelor proaspete, al urdei și cașului proaspăt, al fructelor de pădure abia culese.

Pe măsură ce o să vă reeducați gustul spre alimentele sănătoase, veți observa că chiar dacă vă veți acorda luxul de a avea o zi pe săptămână în care să puteți mânca orice, corpul vostru va respinge aceste false alimente care sunt în fapt doar deșeuri pentru el.

Daunele pe care caloriile goale le provoacă organismului nostru:

  1. Produsele fast-food sunt bogate în grăsimi saturate, colesterol și sodiu, iar o singură porție poate depăși lejer 1000 de calorii. O alimentație care abundă în fast-food va duce pe termen lung la obezitate, boli cardiovasculare, scăderea imunității și îmbătrânirea prematură.
  2. Un singur pahar de bere conține 150 de calorii inutile organismului, pe care le va depune sub formă de grăsime abdominală.
  3. Pâinea și orezul alb aduc un plus de vitamina B, însă în rest sunt lipsite de nutrienți și foarte calorice. În plus, ridică cu ușurință indicele glicemic, favorizând depunerea de grăsimi.
  4. 2 pahare de suc din comerț vor adăuga alimentației tale caloriile a 22 de lingurițe de zahăr fără niciun aport suplimentar de nutrienți. Dacă nu te poți lipsi de ele, alege pentru început varianta light.
  5. Toate aceste alimente, chiar și consumate în cantități mici, în timp vor duce la îngrășare.
  6. Caloriile goale dezechilibrează, încetinesc metabolismul și pe termen lung duc la maladii grave precum cancer, diabet, hipertensiune arterială, Parkinson și Alzheimer.

Cum plănuiești să scapi de aceste obiceiuri alimentare nesănătoase?


 

Și tu îți dorești să slăbești?

Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:

 

 

 

Sursa foto: Google Images

Valentin Vasile
Valentin Vasile
Antrenor personal și specialist în nutriție sportivă. Mi-am început cariera în urmă cu mai bine de 20 ani, timp în care am ajutat mii de persoane să își atingă obiectivele de remodelare corporală. În 2010 am pus bazele a ceea ce urma să devină programul Revvolution – primul program din România care integrează conceptele de antrenament, nutriție, motivație, suport și educație nutrițională. Pentru a aduce publicului larg informații simple și ușor de înțeles despre nutriție și stil de viață sănătos, în 2012, respectiv 2017, am publicat două volume la editura Curtea Veche – Stil de viață, nu dietă și Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului. Iar din anul 2019, programele mele sunt disponibile și online, pentru ca tu să te poți antrena și să ai acces la informații despre nutriție sănătoasă oriunde te-ai afla. FIT-10, Shift, Metamorefit și Revvolution Online sunt soluțiile pe care le-am creat pentru atingerea oricărui obiectiv de remodelare corporală.