Cât De Repede E Bine Să Slăbești - Valentin Vasile - Programe Online

Cât de repede e bine să slăbești

Am fost întrebat într-un interviu care este cel mai greu lucru de realizat în meseria pe care o am. Răspunsul meu a fost că cel mai greu lucru este să ajuți persoanele cu care lucrezi să realizeze că primul pas spre a obține un corp suplu, fără grăsime, tonifiat este să îți asumi un nou stil de viață, să îți reașezi prioritățile.

Scenariul în care petreci ani de zile mâncând ce și unde apuci, fără nici măcar o oră de fitness pe săptămână, ani în care singurul efort fizic este să te deplasezi din casă în mașină și de la mașină la birou, pui peste 10 – 20 kg de grăsime iar apoi te aștepți să le dai jos în două luni nu este un scenariu realist și nici unul responsabil.

Dacă te recunoști în descrierea mea, cu această abordare nu vei face decât să îți supui corpul la chinuri care nu îți vor oferi decât pe termen scurt corpul pe care ți-l dorești, după care vei pune toate kilogramele la loc sau chiar mai multe, vei slăbi din ce în ce mai greu deoarece metabolismul tău este încetinit și pe termen mediu și lung îți vei crește riscul de a te confrunta cu boli cardiovasculare, boli autoimune, boli degenerative și îmbătrânire prematură. Să nu mai vorbim de aspectul fizic care pe zi ce trece se va înrăutăți, încadrându-te în categoria skinny fat persons.

Însă reeducarea gustului și apetitului către alimente sănătoase, naturale, de sezon, redimensionarea porțiilor de mâncare, împărțirea hranei zilnice în 5-6 mese, hidratarea corectă, practicarea a cel puțin 3 ore de sport pe săptămână,  regândirea planului alimentar zilnic astfel încât să includă alimente cât mai diverse, din toate grupele și odihna suficientă îți vor aduce în timp corpul pe care ți-l dorești.

Singura slăbire sănătoasă este atunci când, odată ce ți-ai modificat stilul de viață într-unul sănătos, organismul se autoreglează și arde kilogramele de grăsime în plus.

Dietele fulger și dezastrul pe care îl fac în organism

Dietele care presupun mai puțin de 1000 calorii pe zi, care exclud una sau două grupe alimentare, în care aportul zilnic se face din o singură grupă de alimente sau dietele extreme de detoxifiere supun corpul unui șoc la care organismul reacționează eliminând apa din țesuturi (ajungând chiar și la cazuri grave de deshidratare), încetinind metabolismul, scăzând resursele alocate sistemului imunitar, canabalizându-și propria masă musculară, inclusiv musculatura cardiacă provocând aritmii iar în timp crește riscul de boli cardiovasculare chiar și cu 50%.

Începând cu dieta disociată, cura cu supă de varză, dietele extreme de detoxifiere precum cura de 10 zile cu sirop de arțar, toate privează organismul de nutrienți valoroși ducând în timp la carențe alimentare și probleme de sănătate grave. Unei persoane responsabile față de corpul și sănătatea sa ar trebui să îi ridice suspiciuni orice plan alimentar sau specialist care promite mai mult de șase kilograme pe lună în cazul bărbaților și patru în cazul femeilor. Corpul uman nu este proiectat să poată arde mai mult de atât, decât în condiții extreme de stres psihic sau fizic, boli sau intoleranțe alimentare grave și obezitate morbidă.

Cât de repede ar trebui să slăbesc

Un ritm de slăbire sănătos se situează între 500 g – 1 kg pe săptămână, maxim 1,5 kilograme în cazul bărbaților care combină alimentația ușor hipocalorică cu sportul. Rețeta unei plan alimentar  care să te slăbească sănătos este o alimentație diversificată, care include alimente din toate grupele (chiar și cantități mici de pâine integrală și/sau cereale), combinate corect, cu un deficit de doar 250 de calorii combinată cu 3 antrenamente pe săptămână care vor aduce încă un plus de 250 de calorii pe zi, în total 500 de calorii date jos zilnic.

Sigur că fiecare persoană are liber arbitru și poate alege orice cale dorește pentru a slăbi, însă unica recomandare pe care v-o fac este informați-vă înainte de a alege o metodă sau alta, un specialist sau altul. Am avut mereu o alimentație sănătoasă, cât mai naturală, echilibrată și am vegheat îndeaproape aportul de nutrienți necesari creșterii musculare. Atât de simplu.

În încheiere vă amintesc că cel mai sigur și sănătos drum spre corpul pe care vi-l doriți este combinația dintre alimentație echilibrată, diversă, cât mai naturală și cu alimente de sezon, antrenament de minim trei ori pe săptămână fără excepție și opt ore de somn pe noapte.


 

Și tu îți dorești să slăbești?

Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:

 

 

 

Valentin Vasile
Valentin Vasile
Antrenor personal și specialist în nutriție sportivă. Mi-am început cariera în urmă cu mai bine de 20 ani, timp în care am ajutat mii de persoane să își atingă obiectivele de remodelare corporală. În 2010 am pus bazele a ceea ce urma să devină programul Revvolution – primul program din România care integrează conceptele de antrenament, nutriție, motivație, suport și educație nutrițională. Pentru a aduce publicului larg informații simple și ușor de înțeles despre nutriție și stil de viață sănătos, în 2012, respectiv 2017, am publicat două volume la editura Curtea Veche – Stil de viață, nu dietă și Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului. Iar din anul 2019, programele mele sunt disponibile și online, pentru ca tu să te poți antrena și să ai acces la informații despre nutriție sănătoasă oriunde te-ai afla. FIT-10, Shift, Metamorefit și Revvolution Online sunt soluțiile pe care le-am creat pentru atingerea oricărui obiectiv de remodelare corporală.