Cât Alcool Poți Consuma Fără Să Te îngrași - Valentin Vasile - Programe Online

Cât alcool poți consuma fără să te îngrași

Dacă vrei să ai beneficii maxime ale programului de antrenament ar trebui să consumi băuturi alcoolice cu moderaţie sau deloc.

Moderat este definit de obicei drept un pahar pe săptămână în cazul femeilor şi 2 în cazul bărbaţilor. Unul sau două pahare pot avea chiar beneficii pentru sănătate, de exemplu, creşterea colesterolului bun (HDL). Alcoolul consumat în exces va compromite rezultatele nutriţiei şi ale antrenamentului.

Alcoolul este pe locul 2 la numărul de calorii dintre toate alimentele. 

Cu 7 calorii pe gram alcoolul este pe locul 2 la numărul de calorii, după grăsime care are 9 calorii pe gram. Aşadar, alcoolul contribuie cu un număr mare de calorii la raţia zilnică şi peste alimentele consumate în mod normal. Deoarece alcoolul este metabolizat de ficat, el nu este transformat direct în grăsime.

Alcoolul scade abilitatea corpului de a arde grăsimi. 

Corpul nu are capacitatea de a stoca alcool aşa cum face cu carbohidraţii şi grăsimile. Deoarece alcoolul trebuie descompus cât mai repede, oxidarea alcoolului este o prioritate în faţa oxidării altor macronutrienţi. Cu alte cuvinte, în timp ce ficatul metabolizează alcoolul, metabolizarea grăsimilor, carbohidraţilor şi proteinelor este oprită temporar. Arderea grăsimilor este afectată cel mai mult deoarece stă la baza ierarhiei metabolice. Consumarea alcoolului va împiedica corpul să ardă grăsimi pentru energie!

Alcoolul pune metabolismul grăsimilor în aşteptare. 

Alcoolul nu este prietenul tău dacă încerci să fii slab. Când alcoolul este în sistem, corpul tău pur şi simplu va transforma mai multă mâncare în grăsime corporală. Fără să conteze de unde provin caloriile, din alimente sau alcool, dacă vei consuma mai multe calorii decât corpul are nevoie, excesul va fi stocat.

Alcoolul contribuie la numeroase probleme de sănătate. 

Alcoolul a fost asociat cu apariţia multor probleme de sănătate şi boli degenerative precum boli ale inimii, tensiune mărită, atacul de cord, cardiomiopatie, aritmii, boli ale ficatului, cancer, rezistenţă scăzută la infecţii, gută şi hipoglicemie.

Alcoolul nu are  valoare nutriţională. 

Băuturile alcoolice au o valoare nutriţională mică sau deloc. Alcoolul ale calorii goale ca zahărul rafinat. Sunt câteva urme de vitamine şi minerale, dar sunt prezente în cantităţi aşa de mici încât valoarea lor nutriţională este insignifiantă. Pe lângă energia pe care o asigură sub forma unor cantităţi mici de carbohidraţi, alcoolul nu are decât calorii goale.

Alcoolul te deshidratează. 

Alcoolul este un diuretic puternic. Trage apa de la nivelul celulelor şi creşte pierderea apei prin rinichi. Cantitatea mare de lichid eliminată poate duce la pierderea mineralelor solubile în apă şi toate celelalte efecte negative ale deshidratării.

Alcoolul intervine în absorbţia nutrienţilor. 

Dacă lipsa valorii nutriţionale nu este destul împotriva alcoolului, el de fapt şi epuizează corpul de vitaminele şi mineralele pe care le luăm din alimente. Alcoolul irită mucoasa stomacului şi a tractului intestinal şi intervine în absorbţia nutrienţilor importanţi. Metabolismul alcoolului realizat de ficat utilizează vitaminele B, niacina şi tiamina. Alcoolul poate scădea şi abilitatea corpului de a metaboliza zincul.

Alcoolul este otravă. 

Alcoolul este o toxină. Este în primul rând, o otravă care trebuie eliminată din corp.

Alcoolul scade secreţia normală de testosteron. 

Alcoolul inhibă secreţia de testosteron, unul din principalii hormoni anabolici. (care susţine creşterea musculară)

Hidratează-te corespunzător. 

Alcoolul este diuretic. Dacă eşti deshidratat, nu o să arzi grăsimi eficient şi nu vei avea energie ca să te antrenezi. În plus faţă de apa pe care o bei de obicei, bea un pahar extra de apă pentru fiecare băutură alcoolică şi o să fii bine din punct de vedere al hidratării.

Consideră şi caloriile din alcool în rata zilnică. 

Se vorbeşte mult despre burta de bere sau despre faptul că alcoolul îngraşă. Dar lasă-mă să îţi amintesc faptul că pierderea grăsimilor se reduce întotdeauna la caloriile care intră versus caloriile care ies. Dacă numeri caloriile din porţia ta zilnică de alcool şi te menţii în limita de calorii din rata zilnică atunci poţi să pierzi în greutate în continuare. Problema este că majoritatea oamenilor uită să numere caloriile din băuturi. Bea 1000 de calorii noaptea, urmate de o masă bogată şi o cauţi cu lumânarea! Dacă bei este bine să alegi un pahar cu vin de calitate cu puţine calorii sau alcool cu puţine calorii, nu să îl amesteci cu lapte, suc sau mixuri tropicale.

Limitează-te la 2 băuturi. 

Tot ce este peste două băuturi nu poate să facă nimic pozitiv pentru tine. Poate doar la o ocazie specială să ai mai mult de 2 băuturi. Însă nu mă pot gândi la niciun motiv serios pe care l-ar avea cineva în ceea ce priveşte propria sănătate şi ţelurile în fitness, să se îmbete în mod regulat. Dacă bei ăn cantităţi mari oricând pentru orice motiv, doar uită-te în oglindă şi recunoaşte adevărul – Nu sunt aşa de serios în ce priveşte păstrarea formei fizice. Nu e o prioritate pentru mine acum. Cel puţin eşti sincer cu tine însuţi. Dacă îţi place să bei cu moderaţie când ieşi în oraş, fă asta. Dar dacă bei mult, cel puţin recunoaşte-ţi ţie însuţi adevărul.

Nu sta în oraş până târziu. 

Băutul şi nopţile pierdute merg, de obicei, împreună. nopţile petrecute până târziu în oraş înseamnă o calitate scăzută a somnului. Întreruperi ale programului de somn sunt sinonime cu mesele sărite, antrenamente slabe şi recuperare înceată. Corpul tău are nevoie de odihnă şi îşi doreşte structurarea programului.

Nu bea des (sau zilnic). 

Auzi mereu sfatul de a bea cu moderaţie aşa că unii chiar asta fac – două pahare pe zi – 14 pahare pe săptămână. Nu e o idee bună. Mai bine le păstrezi pentru ocazii speciale.


 

Și tu îți dorești să slăbești?

Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:

 

 

 

 

Valentin Vasile
Valentin Vasile
Antrenor personal și specialist în nutriție sportivă. Mi-am început cariera în urmă cu mai bine de 20 ani, timp în care am ajutat mii de persoane să își atingă obiectivele de remodelare corporală. În 2010 am pus bazele a ceea ce urma să devină programul Revvolution – primul program din România care integrează conceptele de antrenament, nutriție, motivație, suport și educație nutrițională. Pentru a aduce publicului larg informații simple și ușor de înțeles despre nutriție și stil de viață sănătos, în 2012, respectiv 2017, am publicat două volume la editura Curtea Veche – Stil de viață, nu dietă și Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului. Iar din anul 2019, programele mele sunt disponibile și online, pentru ca tu să te poți antrena și să ai acces la informații despre nutriție sănătoasă oriunde te-ai afla. FIT-10, Shift, Metamorefit și Revvolution Online sunt soluțiile pe care le-am creat pentru atingerea oricărui obiectiv de remodelare corporală.