Alimente acide sau alcaline - Valentin Vasile - programe online

Alimente acide sau alcaline

Aciditatea sau alcalinitatea alimentelor este exprimată prin valoarea pH-ului – alimentele cu pH între 0 și 7 sunt acide, iar cele cu pH între 7 și 14 sunt alcaline. Apa distilată are pH neutru: 7.

În organism, mediul din anumite organe poate fi acid sau alcalin: sângele este ușor alcalin, cu pH între 7.35-7.45, în timp ce stomacul, de exemplu, are un pH acid care ajută la digestie.

Organismul are propriile sale mecanisme de a-și regla nivelul pH-ului; atunci când pH-ul organismului devine acid, poate fi un semnal că există anumite probleme de sănătate ale rinichilor, plămânilor sau chiar semnale de diabet.

Nu există studii care să ateste faptul că alimentele cu pH acid afectează nivelul pH-ului sângelui, însă consumul alimentelor alcaline poate ajuta la limitarea pierderii masei musculare. Consumul alimentelor prea acide poate cauza probleme la nivelul rinichilor. Prea mult acid poate cauza deteriorarea masei musculare și a oaselor. Dacă ai o alimentație sănătoasă și echilibrată, atunci nu trebuie să te îngrijorezi cu privire la alimentele ușor acide.

Alimente acide (cu pH sub 4.6):

–              Unele produse lactate, precum brânzeturile

–              Peștele și fructele de mare

–              Alimentele procesate bogate în sodiu

–              Carnea

–              Băuturile carbogazoase

–              Anumite alimente bogate în amidon, precum orezul, granola etc

–              Suplimentele cu proteine

Un caz aparte îl constituire fructele și legumele – deși au pH acid în starea lor naturală, de fapt acestea alcalinizează organismul în urma digestiei.

Prunele, strugurii, rodia, afinele, ananasul, merele, piersicile, bananele, portocalele, roșiile – deși au pH acid, prin digestie nu produc acidifierea organismului, ci alcalinizarea acestuia. Atenție însă – în cazul în care suferi de afecțiuni gastro-intestinale, precum ulcer sau reflux gastric, aciditatea inițială a acestor alimente poate înrăutăți simptomele acestor afecțiuni.

Din lista legumelor cu pH acid care alcalinizează organismul, putem aminti: varza, sfecla, ciupercile, spanacul, castraveții, cartofii, dovleacul etc.

Dacă nu dorești să consumi alimente acide, atunci ar trebui să renunți la băuturile carbogazoase, atât la sucuri, cât și la apa minerală. Apa plată este cea mai bună opțiune.

Organismul are propriile sale mecanisme de reglare a pH-ului, așadar alimentele nu influențează semnificativ pH-ul sângelui, însă o alimentație prea acidă poate cauza anumite probleme digestive sau ale sistemului excretor. Alimentația echilibrată, precum și consumul legumelor și al fructelor este cea mai bună cale pentru un corp sănătos.

 


 

Și tu îți dorești să slăbești?

Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:

 

 

Daca sa fii in fata camerei nu este optiunea potrivita pentru tine, iti reamintesc de posibilitatea de a te inscrie in urmatoarea editie cu 20% discount!

gdpr-image
Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Politica de utilizare cookie-uri