7 sfaturi pentru a evita efectul de balonare
Cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin o dată ca după masă să resimți senzația de balonare sau de prea-plin. Și cum intotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi, iată câteva sfaturi pentru alimentația ta, astfel încât să eviți această senzație neplăcută.
1. Dacă mănânci la distanțe prea mari de timp pe fondul senzației puternice de foame, ai tendința să mănânci prea mult și prea repede.
- Mănâncă mese mici și dese
- Mestecă lent mâncarea
- Fii atent la alimentele la care organismul este sensibil (fasole, mazăre, linte, orez, lactate etc)
2. Gătește legumele – nu le mânca crude. La unele persoane, legumele crude se digeră mai lent și pot declanșa balonare.
Dacă observi că legumele crude te balonează, încearcă să le gătești la abur sau wok. În plus, legumele crude au mai multe bacterii pe ele, care sunt eliminate prin gătire.
3. Mănânci suficiente fibre? Trebuie să ai un aport de minim 30 grame de fibre zilnic pentru un tranzit intestinal optim.
Include în alimentație mai multe legume, semințe, salate.
4. Probiotice și enzimele digestive: alimentele care conțin probiotice sunt esențiale pentru un colon sănătos.
Bacteriile bune ajută atât digestia, cât și sănătatea organismului. Murăturile, iaurturile, kefirul, brânza cu mucegai sunt câteva exemple de surse de probiotice.
5. În loc de un suc acidulat, care te va balona cu siguranță, bea un ceai cald!
Ceaiul de mentă este cel mai potrivit pentru optimizarea digestiei.
6. Mișcarea ajută foarte mult.
Este important să fii activ – încearcă să incluzi în programul tău 2-3 antrenamente pe săptămână.
7. Încearcă, prin eliminare, să identifici sensibilitatea la anumite alimente.
Exemplu: nu mânca deloc lactate câteva zile – dacă dispar senzațiile neplăcute și reapar atunci când reintroduci lactatele în alimentație, înseamnă că ai o sensibilitate la această categorie alimentară.