20 Alimente care îți dau energie
Activitățile de zi cu zi te pot face să te simți fără energie. Iată o listă cu 20 alimente pe care să le introduci în meniul tău zilnic pentru a alunga senzația de oboseală sau pentru un boost de energie înainte de antrenament. Desigur, nu neglija odihna – asigură-te că dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte.
-
Bananele
Bananele sunt o sursă foarte bună de energie, dar și de potasiu și vitamina B6. Poți consuma o banană la gustare sau la micul dejun.
-
Pește gras
Somonul și tonul sunt o sursă foarte bună de proteine și acizi grași, dar și vitamina B. Acizii grași omega-3 reduc inflamația, care este o sursă a stării de oboseală.
-
Orez brun
Față de orezul alb, este mai puțin procesat și are un conținut mai mare de fibre și vitamine. De asemenea, o porție de orez brun conține mangan, care ajută la transformarea carbohidraților și proteinelor în energie.
-
Cartof dulce
Conține carbohidrați complecși – pe care organismul îi digeră lent, asigurându-ți energia pentru o perioadă mai lungă de timp, fibre, dar și o cantitate importantă de vitamina A.
-
Cafea
Una dintre băuturile fără de care multe persoane nu își pot începe ziua 🙂 Cafeaua conține desigur, cofeină, care inhibă activitatea adenozinei, un neurotransmițător care liniștește sistemul nervos central. Astfel, crește nivelul epinefrinei, un hormon care stimulează corpul și creierul.
Nu este recomandat să consumi mai mult de 400 mg de cofeină (nu numai cafeaua conține cofeină, ci și unele tipuri de ceai).
-
Ouăle
Ouăle conțin un aminoacid numit leucină, care stimulează producția de energie în celule, ajută la transportul glucozei în sânge și la descompunerea grăsimilor. De asemenea, ouăle conțin vitaminele din grupul B, care ajută la descompunerea alimentelor și transformarea acestora în energie.
-
Mere
Un fruct la îndemâna tuturor, cu un conținut important de carbohidrați și fibre, dar și de antioxidanți. Consumă întotdeauna merele cu coajă, pentru un aport crescut de fibre.
-
Quinoa
Quinoa este o pseudo-cereală bogată în proteine, carbohidrați și fibre. Totuși, are un indice glicemic scăzut – carbohidrații sunt absorbiți lent, iar energia este eliberată într-un timp prelungit.
-
Ovăzul
Ovăzul conține beta-glucan, o fibră solubilă care se transformă în gel în combinație cu apa. Când ajunge în stomac, acesta prelungește timpul de absorbție a glucozei în sânge.
Ovăzul conține vitamine și minerale (vitaminele B, fier, mangan).
Toate aceste proprietăți îl fac o alegere excelentă pentru un mic dejun care să îți asigure energie.
-
Iaurt
Iaurtul este o opțiune perfectă pentru micul dejun sau o gustare rapidă. Pe lângă conținutul de carbohidrați (lactoză și galactoză), conține proteine, care încetinesc digestia carbohidraților.
-
Linte
Lintea este o leguminoasă cu conținut bogat de proteine, fibre, carbohidrați, dar și vitamine, folati, mangan, zinc și fier. Acești nutrienți au rol esențial în producția energiei celulare.
-
Avocado
Avocado este bogat în grăsimi sănătoase, fibre și grupul de vitamine B. Grăsimile sănătoase ajută la absorbția nutrienților. Conținutul de carbohidrați din avocado înseamnă 80% fibre.
-
Portocale
Portocalele au un conținut ridicat de vitamina C, care are rol în reducerea stresului oxidativ. Stresul oxidativ duce la stări de oboseală, așadar consumul de portocale te va ajuta să combați această stare. Studiile au arătat că persoanele care au consumat portocale au resimțit mai puțină oboseală în urma antrenamentului și o performanță fizică sporită.
-
Căpșune
De asemenea, căpșunele conțin vitamina C, ale cărei beneficii le-am prezentat deja. Căpșunele conțin și antioxidanți care reduc inflamația. Sunt foarte gustoase și versatile – pentru micul dejun, în smoothie sau ca gustare.
-
Semințele
Semințele precum chia, semințe de in, semințe de dovleac – îți dau energie. Conțin acizi grași omega 3, care luptă împotriva inflamației și oboselii.
-
Fasolea boabe
Există mai multe tipuri de fasole bob, însă toate conțin fibre, carbohidrați și proteine, fiind totodată și o sursă importantă de acid folic, fier și magneziu – importante în transportul energiei către toate celulele organismului.
-
Ceai verde
Ceaiul verde are numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului ridicat de antioxidanți. Precum cafeaua, conține cofeină, care crește nivelul energiei, dar și L-teanina, care temperează efectele negative ale cofeinei.
-
Nuci
Recomand mereu o porție de nuci la îndemână pentru o gustare rapidă. Migdalele, nucile românești, caju – sunt dense din punct de vedere caloric și au un conținut important de grăsimi sănătoase.
-
Salatele / legumele cu frunze verzi
Spanacul, urzicile, dar și salata verde sau kale conțin foarte multe vitamine și nutrienți: vitaminele A, C, E, fier, calciu, magneziu, potasiu, acid folic, antioxidanți. Deficiența de fiert este una dintre cauzele oboselii, așadar adaugă pe cât de des posibil aceste alimente la mesele tale pentru a suplini nevoia de fier a organismului.
-
Apa
Apa este esențială pentru buna funcționare a organismului. Este responsabilă de funcțiile celulare, inclusiv producerea de energie. Deshidratarea încetinește funcționarea organismului, ceea ce te va face să te simți slăbit și obosit.
Nu aștepta să ți se facă sete, optimizează consumul de apă pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Și tu îți dorești să slăbești?
Eu te pot ajuta! Află mai jos cum: