Întrebări frecvente despre planul alimentar

Cantitățile din meniu, dacă nu este specificat altfel, se referă la produsul finit. Cantitatea de carne crudă trebuie să fie cu aproximativ 25-30% mai mare decât ce se dorește a se obține. La fel și la legume. Orezul/lintea se dublează/triplează în greutate la fierbere, în funcție de sortiment.

Poți consuma ceai sau cafea neîndulcite, fără lapte. Limonadă neîndulcită este de asemenea permisă. Hidratarea este foarte importantă, încearcă să consumi zilnic cel puțin 1.5-2 litri de apă.

Metodele de gătire pentru carne sau pește, dacă nu este specificat, pot fi: la abur, la grătar, la cuptor. NU prăjit.

Legumele se pot prepara la abur, la grătar, fierte, la cuptor sau trase la wok (la temperatură mare, cât să devină ușor crocante).

Pilaful de quinoa cu legume se prepară exact ca cel din orez. Cantitatea de apă care se adaugă este cea dublă celei de quinoa.

Vasele de gătit se pot unge cu puțin ulei pentru ca mâncarea să nu se lipească. Șterge excesul cu un șervețel sau folosește un recipient cu pulverizator.

Poți adăuga orice condimente – mâncarea trebuie să aibă gust! Sare, piper, ierburi aromatice, usturoi, ceapă, cu excepția zahărului.

Nu îți recomand să adaugi dressinguri cumpărate. Au multe ingrediente nesănătoase și multe calorii inutile. În funcție de rețetă, poți folosi o linguriță de ulei de măsline, oțet/zeamă de lămâie, sare, piper, muștar.

Cantitatea din meniu este specificată pentru fructe de dimensiune medie. Dacă acestea sunt mai mici sau mai mari, ajustează corespunzător porția.

Da, având în vedere tehnicile de congelare rapidă, fructele și legumele își păstrează nutrienții chiar dacă sunt congelate. Le poți folosi dacă nu ai fructe și legume proaspete la îndemână.

Mixul de semințe include semințe de in, cânepă, chia, dovleac, susan, floarea soarelui, mac – le poți cumpăra separat sau direct sub formă de mix.

La alegerea ta, o combinație între: nuca românească, nuci pecan, caju, migdale, alune de pădure. Alege întotdeauna oleaginoase crude sau cel mult coapte, nu prăjite.

Nu îți recomand să consumi sucuri acidulate, chiar dacă au îndulcitor. Substanțele conținute sunt nesănătoase, iar scopul este să scapi de dependență de gust dulce.

Da, în cantități rezonabile – de exemplu, 1-2 pahare de vin pe săptămână. Alege băuturi nu foarte dulci, de exemplu vin sec, demisec, prosecco. Evită cocktailurile care conțin siropuri și inevitabil foarte mult zahăr.

Da, dacă preferi ciorbă în loc de supă sau supă cremă, poți face înlocuirea. Încearcă să nu adaugi smântână și paste făinoase.

Poți opta pentru orice brand, însă este de preferat ca aceștia să fie din secară și nu din grâu. Poți înlocui 2 crackers cu o felie de pâine integrală.

Nu există ore fixe de masă: alege orele în funcție de programul tău zilnic. Ia micul dejun în decurs de 30 minute – 1 oră de la trezire, apoi consumă celelalte mese la distanță de 2.5-3.5 ore una față de cealaltă. Nu aștepta să ți se facă foarte foame, însă nici nu mânca dacă nu resimți deloc senzația de foame. Ascultă semnalele pe care ți le transmite organismul.

Ultima masă trebuie să fie cu cel puțin 3 ore înainte de ora de culcare, dar nu mai târziu de ora 21:00.

Îți recomand să mănânci un fruct, un baton din fructe uscate (atenție să nu aibă zahăr adăugat) sau câteva curmale/caise sau prune uscate/smochine sau un sorbet home-made din fructe congelate cu puțin lapte vegetal sau o budincă de chia cu fructe.

Dacă nu îți este foame, poți renunța la una dintre gustări, nu la mesele principale.

Nu, nu recomand să faci antrenamentul pe stomacul gol – ai nevoie de energie. Dacă nu ai timp să iei micul dejun și te antrenezi foarte devreme, îți recomand să mănânci măcar o banană, însă ideal este să iei micul dejun și să faci antrenamentul după minim o jumătate de oră.