„Nu Am Chef Să Fac Antrenament”. Cum Depășești Această Stare?

„Nu am chef să fac antrenament”. Cum depășești această stare?

Se spune că “pofta vine mâncând”. Cred că se aplică și în cazul antrenamentului – odată ce începi, vei vedea că ai o stare de bine, în ciuda oboselii și efortului depus și mai ales, vei începe să vezi rezultate, ceea ce te va motiva. Ca orice activitate nouă, este mai dificil să faci primul pas; după primul antrenament, îți va fi mult mai ușor să continui.

Câteva strategii simplu de implementat care te vor ajuta să nu mai sari peste zilele de antrenament:

  1.  Intră într-un program organizat de antrenament

Fie că este vorba despre un program online sau un program de antrenamente la sală, este mult mai ușor să te ții de treabă atunci când ai un program stabilit. Dacă îți stabilești că luni, miercuri și vineri sunt zilele tale de antrenament, este mult mai ușor să le respecți decât dacă îți propui pur și simplu să faci antrenament, fără un orar bine stabilit, pentru că riști să amâni de fiecare dat[ pentru următoarea zi.

  1.  Alege antrenamente adaptate condiției tale fizice

Dacă antrenamentul este prea dificil, te vei descuraja și va fi dificil să îl susții până la final. Vei face febră musculară și vei avea nevoie de un timp mai lung de recuperare sau poți chiar să te accidentezi. Dacă antrenamentul este prea ușor, nu va fi o provocare pentru tine și vei simți că nu ai lucrat suficient. Antrenamentul perfect este cel pe care îl poți duce la bun sfârșit fără să simți că nu mai aer sau vreun fel de durere musculară/articulară, însă totodată te provoacă să depui efort.

  1.  Adaptează durata antrenamentului

Nu porni cu gândul că trebuie să faci ore în șir de mișcare pentru a avea rezultate. Un antrenament de 30 minute poate fi mult mai eficient decât un antrenament de o oră și jumătate, dacă lucrezi constant și nu iei pauze foarte lungi. O secvență de 5 minute de încălzire – 6-8 exerciții care să antreneze tot corpul, repetate de două ori și 5 minute de stretching nu însumează mai mult de 30 minute, însă sunt suficiente pentru un antrenament complet și eficient.

  1.  Optează pentru antrenamente variate

Dacă faci mereu aceleași exerciții, te vei plictisi rapid, dar și organismul tău se va obișnui cu ele și nu va mai răspunde la fel de eficient după un timp. Evident, nu poți reinventa teoria antrenamentului, însă un antrenor bun va găsi de fiecare dată noi combinații care să te provoace și să îți mențină interesul activ, iar tu te vei simți mult mai bine cu fiecare victorie de a reuși să faci un exercițiu nou, mai intens.

  1.  Nu lua pauze foarte lungi

Să lucrezi constant este esențial. Tonusul se pierde după câteva zile de inactivitate, așa că nu trebuie să lași să treacă mai multe zile fără mișcare. Chiar dacă nu ai timp să mergi la sală, cu siguranță găsești 30 minute atunci când ajungi acasă pentru un scurt antrenament funcțional, fără greutăți. Antrenamentul va ajunge să facă parte din rutina ta săptămânală și chiar îi vei simți lipsa atunci când vor trece mai multe zile fără mișcare. Vei vedea că îți vei îmbunătăți atât condiția fizică, dar și calitatea somnului și nivelul de energie.

Știu că nu este ușor să începi, însă stă în puterea ta să iei această decizie, iar ziua în care îți vei spune “De astăzi încep să mă antrenez” este mai aproape decât crezi! Și dacă vrei să ne antrenăm împreună, te aștept în programele mele online sau la studio!


 

Și tu îți dorești să slăbești?

Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:

 

 

sursa foto: Unsplash

Valentin Vasile
Valentin Vasile
Antrenor personal și specialist în nutriție sportivă. Mi-am început cariera în urmă cu mai bine de 20 ani, timp în care am ajutat mii de persoane să își atingă obiectivele de remodelare corporală. În 2010 am pus bazele a ceea ce urma să devină programul Revvolution – primul program din România care integrează conceptele de antrenament, nutriție, motivație, suport și educație nutrițională. Pentru a aduce publicului larg informații simple și ușor de înțeles despre nutriție și stil de viață sănătos, în 2012, respectiv 2017, am publicat două volume la editura Curtea Veche – Stil de viață, nu dietă și Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului. Iar din anul 2019, programele mele sunt disponibile și online, pentru ca tu să te poți antrena și să ai acces la informații despre nutriție sănătoasă oriunde te-ai afla. FIT-10, Shift, Metamorefit și Revvolution Online sunt soluțiile pe care le-am creat pentru atingerea oricărui obiectiv de remodelare corporală.