Leguminoasele – unele din cele mai nutritive alimente
Leguminoasele se numără printre vegetalele cu cel mai bogat conținut de elemente nutritive, sunt surse importante de proteine, de vitamine, minerale și fibre. Sunt ușor de preparat, pot fi încorporate în salate sau incluse în numeroase rețete – supă de linte, fasole bătută, piure de mazăre etc.
Argumentul cel mai întâlnit împotriva consumului de leguminoase este așa-zisul conținut caloric bogat pe care îl au. Cu aproximativ 80-100 cal/100 g leguminoasele sunt departe de a fi alimente periculoase pentru menținerea greutății, ba dimpotrivă.
Drept dovadă, aruncă o privire pe conținutul caloric al mâncărurilor servite în orice restaurant și te vei convinge că următoarea valoare calorică este de cel puțin patru sau cinci ori mai mare decât cea a leguminoaselor.
O altă explicație a spaimei iraționale față de consumul de leguminoase este conținutul lor de amidon. Consumul moderat de leguminoase este recomandat pentru scăderea în greutate deoarece datorită conținutului lor bogat în fibre dau senzația de sațietate și mențin glicemia stabilă timp îndelungat, prevenind pofta de dulce.
Un alt argument pro consumului de leguminoase este conținutul de proteine similar cu cel al cărnii (18 – 21%).
Proteinele din leguminoase sunt inferioare proteinelor animale din cauza deficitului de metionină și cisteină. Pentru a bifa tot spectrul aminoacizilor esențiali, este necesar ca în aceeași zi în care se consumă leguminoase la una din mese, la o altă masă să se consume carne, pește, ouă, lactate sau cereale.
Soia este singura leguminoasă al cărei consum pare să implice anumite contraindicații.
Soia este bogată în fitoestrogeni (hormoni vegetali similari cu hormonii feminini umani) și în cazul bărbaților poate duce la scăderea fertilității, iar la ambele sexe un consum prea mare de soia poate afecta funcționarea tiroidei și duce la încetinirea metabolismului. Însă conținutul bogat în fitoestrogeni face din soia un aliment recomandat femeilor de peste 40 de ani la care secreția de hormoni feminini este în scădere. Compensează însă printr-o concentrație de proteine mai mare decât cea a cărnii, un conținut mai mare de lecitină decât oul și un aport mai mare de calciu față de laptele de vacă. În plus calitatea proteinelor din soia este similară cu cea din carne, bifând tot spectrul aminoacizilor esențiali.
Pe lângă leguminoasele clasice (fasole boabe, mazăre, linte, năut, soia) în ultima vreme capătă din ce în ce mai multă popularitate quinoa. Deși este inclusă în categoria pseudocerealelor și nu a leguminoaselor, o amintesc aici, întrucât Quinoa conține una din proteinele cele mai complete și mai echilibrate din regnul vegetal. În plus, quinoa este bogată în magneziu, potasiu, zinc, vitamine din grupul B și acid folic. Poate fi consumată și de persoanele care nu tolerează glutenul.
Leguminoasele sunt surse importante de minerale, vitamine din grupul B, acizi grași esențiali și au proprietăți anti-cancerigene. Acestea sunt doar câteva din argumentele pro consumului de leguminoase. Cred că beneficiile pe care le oferă consumul de leguminoase corpului nostru sunt argumente suficiente ca să vă gândiți încă o dată înainte să vă înregimentați în vreo dietă care exclude complet carbohidrații și care vă privează de nutrienți valoroși.
Și tu îți dorești să slăbești?
Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:
Sursa foto: https://unsplash.com/