Cum Poți Controla Senzația De Foame? - Valentin Vasile - Programe Online

Cum poți controla senzația de foame?

Dacă resimți mereu senzația de foame, desi ai mâncat suficient, e important să acorzi atenție asupra semnalelor trimise de organism. În primul rând, trebuie să distingi dacă este vorba despre o senzație reală sau de foame “emoțională”.

Cum faci diferența? Simplu – dacă ai acea senzație de “aș mânca ceva, dar nu știu ce…”, dacă ai vrea să ronțăi ceva (de plictiseală), daca gândul te duce la burgeri, pizza, paste și prăjituri… cel mai probabil foamea este emoțională. Daca resimți însă o stare de slăbiciune, ai mânca orice doar că să potolești această senzație, nu te poți concentra și simți că ai stomacul gol, atunci este vorba despre o senzație “reală” de foame, organică. Desigur, dacă nu ai mâncat mai nimic în ziua respectivă, această senzație este normală – trebuie să te hrănești corespunzător pentru că organismul tău să funcționeze. Ce se întâmplă însă atunci când mănânci, însă nu reușești să scapi de această senzație?

Sunt câteva lucruri pe care le poți îmbunătăți în alimentația ta – organismul nu beneficiază de suficienți nutrienți și atunci iți transmite aceste semnale pentru a-i furniza substanțele de care are nevoie.

Care sunt cauzele cele mai des întâlnite atunci când senzația de foame nu dispare?

  1. Nu consumi suficiente proteine

Proteinele contribuie la secreția hormonilor care asigură senzația de sațietate. Asigură-te că ai inclus în meniu surse de proteină precum carne, pește, ouă, iaurt sau dacă nu consumi produse de origine animală,  leguminoase și nuci.

  1. Nu dormi suficient

Somnul este extrem de important pentru buna funcționare a organismului. Lipsa somnului crește nivelul grelinei, hormonul care stimulează apetitul. Dacă nu dormi suficient, te vei simți mai înfometat ca de obicei.

  1. Mănânci prea mulți carbohidrați procesați

Carbohidrații procesați (pâine albă, paste, bomboane, produse de patiserie) nu conțin fibre – de aceea nu simți senzația de sațietate când le consumi. În plus, consumul carbohidraților procesați creste nivelul insulinei – astfel, zahărul din sânge este rapid “neutralizat” și nivelul glicemiei scade. Vei simți deci nevoia să consumi din nou alimente care conțin carbohidrați pentru a reface nivelul zahărului și vei intra într-un cerc vicios. Consumă în schimb produse integrale, bogate în nutrienți – legume, fructe, leguminoase, cereale integrale.

  1. Mănânci prea puține grăsimi

Grăsimile se digeră mai greu, ceea ce înseamnă că au un timp mai îndelungat pe care îl petrec în stomac, deci vei resimți mai mult timp senzația de sațietate. Alege întotdeauna surse de grăsimi sănătoase, precum peștele gras (somon, sardine), ulei de măsline, avocado, ouă, iaurt.

  1. Nu te hidratezi suficient

Uneori poți confunda senzația de foame cu senzația de sete. În plus, consumul de apă ajută la reglarea apetitului. La fel de benefice sunt și alimentele cu conținut mare de apă, precum fructele și legumele.

  1. Alimentația ta nu conține suficiente fibre

Fibrele sunt extrem de importante în procesul de control al apetitului. Alimentele bogate în fibre se digeră mai lent și mențin senzația de sațietate un timp mai îndelungat. Ovăzul, semințele de în, cartofii dulci – sunt exemple de alimente bogate în fibre. În plus, fibrele ajuta la menținerea sănătății sistemului digestiv. Asigură-te că ai inclus în alimentație suficiente fructe, legume, nuci, semințe și cereale integrale.

  1. Ești distras/ă de alte activități în timp ce mănânci

Să mănânci pe fugă, în fata laptop-ului sau televizorului, stand pe telefon înseamnă că nu conștientizezi 100% cât mănânci – creierul nu înregistrează la fel de eficient cantitatea de alimente consumata și poate să iți transmită semnale de foame la scurt timp după masă.

Este recomandat să mănânci în liniște și să te concentrezi doar asupra acestei activități.

  1. Faci prea multe antrenamente

Antrenamentul iți accelerează metabolismul – ceea ce te face să arzi mai multe calorii. De asemenea, arzi calorii prin mișcare. Este ideal să faci exerciții, însă nu în exces – asigură organismului timp de refacere. Dacă faci prea mult antrenament, un timp îndelungat, probabil va trebui să crești aportul caloric. Dacă ai un program de exerciții moderat, atunci nu este necesar să mărești cantitatea de alimente pe care o consumi.

Care dintre cele de mai sus sunt motivele care te afectează și ce schimbări plănuiești să faci pentru a le ameliora?


 

Și tu îți dorești să slăbești?

Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:

 

 

Daca sa fii in fata camerei nu este optiunea potrivita pentru tine, iti reamintesc de posibilitatea de a te inscrie in urmatoarea editie cu 20% discount!

Valentin Vasile
Valentin Vasile
Antrenor personal și specialist în nutriție sportivă. Mi-am început cariera în urmă cu mai bine de 20 ani, timp în care am ajutat mii de persoane să își atingă obiectivele de remodelare corporală. În 2010 am pus bazele a ceea ce urma să devină programul Revvolution – primul program din România care integrează conceptele de antrenament, nutriție, motivație, suport și educație nutrițională. Pentru a aduce publicului larg informații simple și ușor de înțeles despre nutriție și stil de viață sănătos, în 2012, respectiv 2017, am publicat două volume la editura Curtea Veche – Stil de viață, nu dietă și Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului. Iar din anul 2019, programele mele sunt disponibile și online, pentru ca tu să te poți antrena și să ai acces la informații despre nutriție sănătoasă oriunde te-ai afla. FIT-10, Shift, Metamorefit și Revvolution Online sunt soluțiile pe care le-am creat pentru atingerea oricărui obiectiv de remodelare corporală.