Cum Ar Trebui Să Arate Masa Ideală - Valentin Vasile - Programe Online

Cum ar trebui să arate masa ideală

Unul din principiile de bază ale nutriției este că alimentația noastră trebuie să fie completă și diversă. Un plan de alimentație eficient începe cu o structură nutritivă care ajută organismul să îndeplinească în mod optim funcțiile fizionomice, adică să fie acoperit necesarul de macronutrienți – proteine, carbohidrați complecși, fibre, vitamine și minerale, acizi esențiali omega 3,6,9 și o hidratare corespunzătoare.

Cum împărtim nutrienții în alimentația zilnică?

Carbohidrații complecși și Fibre

40% din totalul caloric zilnic. Organismul preferă carbohidrații că sursă principală de energie atunci când depui efort fizic. Carbohidrații complecși diferă de carbohidrații simpli (zaharuri) prin conținutul de fibre, care încetinesc absorbția acestora în organism. Se regăsesc cu precădere în fructe, legume și cereale. Carbohidrații au un indice glicemic mic și sunt necesari într-un plan alimentar corect, fată de carbohidrații simpli care trebuie pe cât posibil eliminați din alimentație.

Proteine

40% din totalul caloric zilnic. Proteina are rol plastic în organism, grăbește refacerea musculară. Principalele surse de proteine sunt carnea, lactatele, ouă, legume (linte, soia, fasole, mazăre, tofu), pește. Proteina este formată din lanțuri de aminoacizi. Aminoacizii sunt de 18 tipuri din care 9 sunt esențiali (sintetizați automat de organismul nostru) și 9 neesențiali, pe care trebuie să îi luăm din alimentație. Aminoacizii pot fi priviți că și cărămizi care construiesc celula musculară. Celula musculară nu va crește în dimensiune ci va căpăta un aspect tonifiat, dacă este acoperit necesarul zilnic de proteină. (1 – 1.5 g per kg corp pentru fete, 2 – 2.5 per kg corp).

Grăsimi esențiale

20% din totalul caloric zilnic. Au un rol foarte important în organism – termoizolant, ajută la absorbția vitaminelor liposolubile, rol protector pentru organe. Se găsesc în nuci, semințe, avocado, ulei de măsline (care este o sursă importantă și de acid oleic cu rol în reducerea apetitului), migdale, pește.

Apa

reprezintă majoritatea greutății corporale și este implicată în multe funcții importante. Este bine să se consume minim 2 l de apă pe zi.


 

Și tu îți dorești să slăbești?

Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:

 

 

Valentin Vasile
Valentin Vasile
Antrenor personal și specialist în nutriție sportivă. Mi-am început cariera în urmă cu mai bine de 20 ani, timp în care am ajutat mii de persoane să își atingă obiectivele de remodelare corporală. În 2010 am pus bazele a ceea ce urma să devină programul Revvolution – primul program din România care integrează conceptele de antrenament, nutriție, motivație, suport și educație nutrițională. Pentru a aduce publicului larg informații simple și ușor de înțeles despre nutriție și stil de viață sănătos, în 2012, respectiv 2017, am publicat două volume la editura Curtea Veche – Stil de viață, nu dietă și Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului. Iar din anul 2019, programele mele sunt disponibile și online, pentru ca tu să te poți antrena și să ai acces la informații despre nutriție sănătoasă oriunde te-ai afla. FIT-10, Shift, Metamorefit și Revvolution Online sunt soluțiile pe care le-am creat pentru atingerea oricărui obiectiv de remodelare corporală.