Cheat Meals – O Strategie Eficientă Sau Nu? - Valentin Vasile - Programe Online

Cheat meals – o strategie eficientă sau nu?

Sunt mai multe strategii pe care le poți aborda atunci când ai un obiectiv de remodelare corporală – fie abordezi strategia “totul sau nimic” – prin care îți propui să nu ai nicio abatere, să urmezi foarte strict planul de alimentație și să nu trișezi absolut deloc, fie ai o abordare mai blândă, care să îți permită să te bucuri din când în când de un desert sau de o masă de confort.

Depinde ce variantă funcționează pentru tine. De asemenea, poți începe cu o abordare mai strictă, iar pe măsură ce îți atingi obiectivele, în faza de menținere să abordezi strategia 80% mese sănătoase, 20% mese de confort.

Este eficient să ai cheat meals sau nu?

Cea mai des întâlnită variantă este cea cu un cheat meal pe săptămână. De preferat să fie o singură masă și nu o zi întreagă de cheat, pentru că dacă ai reușit în timpul săptămânii să ai un deficit caloric de 500 kcal pe zi, atunci acesta ar putea fi foarte ușor anulat dacă ai o zi de cheat în care mănânci la prânz o pizza, seara fast food și eventual câte un desert la fiecare masă (poți ajunge și la 3000 kcal cu aceste mese). Desigur, impactul depinde și de mulți alți factori: tipul metabolismului tău, activitatea fizică, înălțime, vârstă, greutate.

Funcționează cheal meal-ul?

După cum spuneam, factorii care influențează greutatea și compoziția corporală sunt numeroși. Însă cel mai bun plan alimentar este cel pe care îl poți respecta pe termen lung. Dacă să introduci un cheat meal pe săptămână te ajută să revii la alimentația corectă fără a acumula frustrări generate de restricțiile permanente, atunci poți să adopți această strategie. Dacă un cheat meal îți activează poftele și nu te mai poți opri din a consuma alimente nesănătoase, atunci poate fi mai eficient pentru ține să nu ai o astfel de masă și să respecți alimentația în fiecare zi.

Unul din argumentele des folosite în favoarea introducerii de cheat meals este că alternanța între mese calorice și mese mai puțin calorice activează producția de leptina (un hormon care transmite senzația de sațietate). Atunci când pierzi în greutate, nivelul leptinei poate scădea, iar prin introducerea acestor mese mai bogate în calorii, poți reactiva producția acestui hormon, care va scădea senzația de foame. Studiile științifice efectuate pe acest subiect nu sunt însă concludente.

Cheat meal ca factor de motivație

Slăbitul și procesul de remodelare corporală au o importantă componentă psihologică. Ai nevoie de voință pentru a reuși să nu cazi pradă tentațiilor culinare și a fi motivat pe termen lung.

Pentru unele persoane, faptul că la finalul săptămânii îi așteaptă o masă când pot consuma ce își doresc și își pot satisface poftele culinare reprezintă o motivație care îi ajută să respecte alimentația până la acel moment. Dacă și tu simți la fel, atunci poți adopta această strategie, însă este necesar să îți planifici și aceste mese de confort. Nu mânca mai multe la zile la rând mese de confort, pentru că îți va fi greu să revii la alimentația corectă. Nu mânca mai mult decât ai nevoie – dacă te simți sătul, oprește-te. Nu te gândi că nu vei mai mânca niciodată ceva “nepermis” și trebuie să îți satisfaci toate poftele la masa respectivă. Dacă îți este poftă de pizza, 2-3 felii îți vor fi de ajuns să îți satisfaci poftele. Dacă mănânci o pizza mare, o înghețată și un pahar de suc, probabil că într-o singură masă ai epuizat tot necesarul tău caloric pentru ziua respectivă, însă nu ți-ai hrănit cu adevărat organismul, iar peste câteva ore îți va fi din nou foame.

Nu trebuie să te simți vinovat(ă) după un cheat meal

Da, însăși denumirea spune că “trișezi” – însă nu trebuie să te gândești la aceste mese ca fiind ceva negativ. Pe termen lung, nu vei putea să excluzi total din alimentație pâinea, dulciurile sau cartofii prăjiți și nici nu este o crimă să le consumi din când în când. Nu te vei îngrășa de la o înghețată, cum nici nu vei slăbi de la o salată. Gândește optimist: a doua zi o vei lua de la capăt cu alimentația corectă și te-ai și bucurat de o masă de confort, ți-ai satisfăcut poftele, nu te simți frustrat că nu te mai poți bucura de anumite alimente, însă vei continua să ai rezultate dacă înclini balanța în favoarea alimentației corecte.

Obiectivul tău trebuie să fie permanent să asiguri organismului toți nutrienții de care ai nevoie.

Dacă în ziua respectivă consumi fast food la prânz, asigură-te că micul dejun și cina conțin alimente nutritive, preparate corect, cât mai multe legume și fibre și că te hidratezi corespunzător.

Concluzii

Dacă optezi pentru strategia de a introduce cheal meals în alimentație, rămâi la fel de concentrat precum în zilele în care mănânci sănătos. Stabilește-ți exact ce alimente vei consuma, gândește-te de ce îți este cel mai poftă și planifică-ți mesele. Fixează-ți o singură masă de cheat și nu mânca mai multe feluri – oprește-te atunci când te-ai săturat. Bucură-te de moment, însă după aceea, revino la alimentația sănătoasă.

Nu trebuie să privești restul zilelor ca pe o corvoadă: sunt numeroase alimente și mese sănătoase pe care să le incluzi în planul tău alimentar. Sănătos înseamnă și gustos – gătește mese care îți plac și adaptează rețetele în funcție de gusturile tale: poate îți plac alimentele mai picante – nu te oprește nimic să gătești carnea sau legumele astfel. Dacă preferi omletă în loc de ouă ochiuri, este perfect. Poate îți plac mai mult vinetele decât dovleceii sau conopida față de broccoli: poți face aceste înlocuiri și poți avea rezultate la fel de bune.

Important este să rămâi concentrat și să te gândești la obiectiv și la cât este de important: știi deja ce ai de făcut, trebuie doar să continui, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.


 

Și tu îți dorești să slăbești?

Eu te pot ajuta! Află mai jos cum:

 

 

Daca sa fii in fata camerei nu este optiunea potrivita pentru tine, iti reamintesc de posibilitatea de a te inscrie in urmatoarea editie cu 20% discount!

 

Valentin Vasile
Valentin Vasile
Antrenor personal și specialist în nutriție sportivă. Mi-am început cariera în urmă cu mai bine de 20 ani, timp în care am ajutat mii de persoane să își atingă obiectivele de remodelare corporală. În 2010 am pus bazele a ceea ce urma să devină programul Revvolution – primul program din România care integrează conceptele de antrenament, nutriție, motivație, suport și educație nutrițională. Pentru a aduce publicului larg informații simple și ușor de înțeles despre nutriție și stil de viață sănătos, în 2012, respectiv 2017, am publicat două volume la editura Curtea Veche – Stil de viață, nu dietă și Confesiunea unui nutriționist. Mecanismele interioare ale slăbitului. Iar din anul 2019, programele mele sunt disponibile și online, pentru ca tu să te poți antrena și să ai acces la informații despre nutriție sănătoasă oriunde te-ai afla. FIT-10, Shift, Metamorefit și Revvolution Online sunt soluțiile pe care le-am creat pentru atingerea oricărui obiectiv de remodelare corporală.